Vse skupaj se je začelo že daleč v preteklosti. Rdeča in zelena tvorita skupaj pomirjujočo in toplo kombinacijo, ki je odlična za zimsko okrasitev doma. O izvoru teh božičnih barv govorita dve tradiciji. Po prvi, krščanski, je zelena simbol večnega življenja, in prav zimzelena drevesa so po verovanju katolikov dokaz, kako kljubovati mrzli zimi. Rdeča pa naj bi simbolizirala Kristusovo kri.

Rdeča jabolka in zelena borova drevesca

Po zgodovinski razlagi sta barvi povezani z uprizoritvami svetopisemskih prizorov, ki so jih na božični dan začeli predstavljati v 14. stoletju na javnih trgih in v cerkvah. Za sceno izgona iz raja so namesto jablane, ki je v zimskem času ni bilo mogoče dobiti, uporabili bor, pod katerega so postavili jabolka. Skozi čas se je ta navada prenesla tudi v okraševanje domov in se danes izkazuje v okrasitvi božičnega drevesca.

Rdeča za plodnost, zelena za srečo

Rdeča barva sicer simbolizira ljubezen in tudi jezo, greh in plodnost. Na Kitajskem jo povezujejo z obiljem, bogastvom in srečo. V mnogih državah pa velja za patriotsko barvo. Zeleno danes povezujemo predvsem z varovanjem okolja, čeprav so jo v preteklosti, tako kot rdečo, povezovali s plodnostjo, ljubeznijo, strupom, zlom, srečo in tudi nesrečo.

Kakor koli že – rdeča in zelena tvorita skupaj pomirjujočo in toplo kombinacijo, ki je odlična za zimsko polepšanje doma.

Vir: www.suite101.com