Caganer, figurice, ki »kakajo«

Figurice caganerji so del tradicionalnega praznovanja božiča Kataloncev, gre pa za moške s spuščenimi hlačami, ki opravljajo veliko potrebo. Figure predstavljajo rodnost in srečo v novem letu. Zadnje čase so celo začeli izdelovati figurice v podobi znanih ljudi kot so Barack Obama in papež in na ta račun mastno služijo.

Kurisumasu Ni Wa Kentakkii! (Kentucky za božič!)

Na Japonskem božič enačijo s Kentucky Fried Chickenom. Le en procent Japoncev v resnici praznuje božič, toda vse od kar je KFC leta 1974 uspešno pripravil božično kampanjo, ki promovira svoje božične obroke, vsak 25. december pospešeno »romajo« v njihove poslovalnice po državi.

Ukrajinske pajkove mreže

Božična drevesca v Ukrajini tradicionalno okrasijo z umetnimi pajkovimi mrežami, ki naj bi bile simbol sreče. Po legendi naj bi nekoč živela revna vdova s svojimi otroki, ki si je neko leto sicer lahko privoščila božično drevo, vendar ni imela denarja, da bi ga okrasila. Na božično jutro pa je bilo drevo prepleteno s pajkovimi mrežami, ki so se svetile v zlatih in srebrnih odtenkih.

Švedska goreča koza

Vsako leto švedsko mesto Gävle praznuje božič tako, da na sredino glavnega trga postavijo orjaško kozo iz sena. Po tem, ko so jo nepridipravi že nič kolikokrat zažgali, je že prav to zažiganje postalo svoja tradicija.

Najbolj neužitna božična jed

Kiviaq je tipična zimska jed na Grenlandiji, ki je narejena iz debele kože in notranjih organov kita, ki jo sešijejo v vreči podobno obliko in jo napolnijo z mrtvimi pticami. To vrečo potem zašijejo in vse skupaj premažejo s kitovo mastjo, da bi tako odgnali muhe. Vrečo potem obložijo s kupom kamenja in pustijo, da vse skupaj fermentira najmanj 3 in največ 18 mesecev.

Bo naslednje leto poroka?

Čehinje na božič napovejo, ali se bodo prihodnje leto poročile ali ne. To storijo tako, da so s hrbtom obrnjene proti vhodnim vratom in čez ramo vržejo čevelj. Če čevelj pristane s peto proti vratom, bo ženska ostala samska še najmanj eno leto.

Caga tió

V Kataloniji je tudi tradicija znana kot Caga tió oziroma Tió de Nadal. Ljudje deblo postavijo na štiri noge in mu narišejo smejoči obraz. Skozi celoten december skrbijo za to deblo, ga pokrivajo s toplimi odejami, da ga ne zebe in ga hranijo. Na božično jutro pa stvari postanejo precej bolj grobe. Takrat namreč otroci deblo tepejo s palicami, da bi ga tako uničili.

Estonska savna

Estonci z družino božični večer preživijo v savni. Pri tem so goli, pijejo vodko in si pripovedujejo zgodbe.