Barvna shema in stil

Pri odločitvi o tem, katere barve izbrati za prte, prtičke, krožnike in kozarce (če boste šli tako daleč), razmislite o splošnem videzu vašega stanovanja, o stilu in barvah v njem, pa tudi o okraskih, ki ste jih že namestili v svojem domu. Če imate jelko z belimi okraski, naj bo bela tudi na mizi, če je vaše stanovanje izjemno minimalistično opremljeno, naj se miza ne šibi pod načičkanimi dekoracijami baročnega videza, če ste dom okrasili z jelenčki, naj bodo ti tudi na mizi…

Če so vaše aranžerske sposobnosti še bolj začetniške, je najbolje, da se držite preproste in prečiščene dekoracije. Za božično klasiko med barvami velja rdeča, vendar boste v trgovinah našli tudi čudovite srebrne, zlate, modre, bele in druge dekoracije – izbira je tolikšna, da bo odločitev težka, a z malo premisleka vam bo gotovo uspelo.

Osnovni razmislek

Preden se lotite nakupov, razmislite o tem, koliko gostov pričakujete – za vse mora biti dovolj prostora, prav tako pa boste potrebovali »materiale« za vse – če jih vas bo skupaj 12, boste torej morali bolj paziti na stroške, kot če bodo za mizo sedeli zgolj štirje.

Kakšne velikosti ter oblike je vaša miza (okrogla, kvadratna, ovalna) ter iz kakšnega materiala? Če je plošča vaše mize steklena, bo namreč najbolje, da jo za začetek prekrijete s prtom, saj daje steklo hladen občutek in tudi praske se na njem kaj hitro pojavijo. Če je miza lesena, se lahko prtu izognete in daste na mizo zgolj pogrinjke ali tekače.

Kakšno vzdušje bi radi ustvarili? Če boste stregli »starinske« jedi po receptih vaše babice, se to ne sklada z vzdušjem, ki ga bodo vzbujali morda moderni beli jeleni z rdečim nosom. Če boste stregli prefinjene moderne »mini« jedi na (pre)velikih krožnikih, se k njim morda ne bodo skladali tradicionalni kipci angelov…


Podloga

Če želite mizo (zlasti stekleno) zavarovati pred polito pijačo, vročim voskom prevrnjenimi svečami, praskami ter glasnimi udarci, kadar kdo pretrdo odloži kozarec, nanjo najprej namestite podlogo. Najbolje je, da kupite pregrinjalo za mize iz vinila (»plastični prt«), ki ga lahko kupite na metre, ter odrežete točno na velikost mize, da lepo sega do robov.

Prti, tekači, pogrinjki

Prt lahko naročite po meri, ali pa ga kupite v standardni velikosti za okroglo, kvadratno, pravokotno ali ovalno mizo. Kako velik naj bo? Za jedilne mize velja, da naj prt sega ob straneh okoli 20 cm preko roba, za banketne mize (na primer za samopostrežni bife) pa 40 cm preko roba. Torej morate izmerjenim dimenzijam mize prišteti dvakratnik tega števila tako za dolžino kot širino (oziroma zgolj za premer). Ne pozabite: če bo prt prevelik, bo gostom med sedenjem ležal v naročju, kar ne bo prijetno, poleg tega pa lahko kdo prt ob odhodu od mize tudi po nesreči potegne za sabo.

Je dovolj en prt? Kakor želite – lep učinek da več plasti prtov. Pričnite s klasičnim prtom, preko njega pa pogrnite še enega v kontrastni barvi ali z vzorcem (lahko je prosojen), tekač ali pogrinjek.

Kakšna je razlika med pogrinjkom in tekačem? Pogrinjki so namenjeni individualnim gostom in omejujejo prostor, ki jim je namenjen – gost ima na njem svoje krožnike, pribor in kozarce. Tekači pa so v obliki šala. Preko mize jih lahko položite po dolgem, da tečejo po dolžini z ene strani na drugo (in vsakemu gostu lahko še vedno namenite lasten pogrinjek), ali pa jih namestite po širini mize – tako predstavljajo nekakšno združenje pogrinjkov, saj ima na eni strani svoje krožnike ter pribor en gost, na drugi strani pa gost, ki mu sedi nasproti.

Dekoracija stolov

Stole lahko »oblečete« v po meri narejena pokrivala, ki pokrijejo tako naslonjalo kot sedalni del in noge, saj so tako videti bolj elegantno. Če so vaši stoli že sicer elegantni in je naslonjalo oblečeno v tkanino ali usnje, je pogosto dovolj, če na naslonjalo nadenete prosojno tkanino, na primer muslin, ter jo na zadnjem delu zavežete v pentljo. Seveda pa lahko zadnjo stran stolov okrasite tudi z božičnimi okraski, ki so v enakem stilu, kot ga boste uporabili za okras mize.
 

Prtički oziroma serviete

Prtiček je lahko takšen ali drugačen. Za praznično mizo je najbolj primerno uporabiti prtičke iz blaga, ne pa papirnatih. Ne pozabite, čemu so prtički namenjeni (brisanju ust in rok), torej naj bodo iz materiala, ki je dobro vpojen, ne pa iz kakšnega prosojnega muslina, s katerim si gostje ne bodo mogli pomagati.

Razmislite o tem, ali se velja potruditi in prtiček zložiti v kakšno posebno obliko. Če ga boste zložili v laboda ali lotosov cvet, bo miza takoj bolj slavnostna, vendar pa naj se oblika prtička sklada s tematiko dekoracije – če je dom okrašen z božičnimi zvezdami, ki so tudi glavna tematika mize, potem prtički v obliki labodov nimajo na mizi kaj iskati.  V kolikor vam zlaganje prtičkov ne diši, jih lahko za lepši videz zvijete ali zložite v pahljačo in potegnete skozi obroče (prstane) za prtičke.

Krožniki, kozarci, pribor

Boste uporabili posebne krožnike z božičnim motivom? Lahko, vendar to še zdaleč ni nujno. Tudi bel servis bo povsem v redu, še zlasti, če je miza že sicer lepo okrašena in lepo pogrnjena. Vsekakor pa bo videti lepša, če boste uporabili »podkrožnike« - gre za velike krožnike, ki so na mizi ves čas in na katere postavimo krožnike ali skodele s hrano. Ti so lahko v drugi barvi kot servis, da bo miza nekoliko bolj zanimiva. Tudi servirne krožnike, jušnike ter podobno lahko uporabite povsem običajne.

Kozarci so lahko posebni (na primer iz obarvanega stekla) ali običajni. Pri kozarcih in jedilnem priboru je precej bolj kot videz pomembno to, da vemo, kam na mizi spadajo ter čemu so namenjeni. Pokukajte v naš članek o tem, kam postaviti kakšen kozarec ter žličko za desert, prav tako pa tudi članek o tem, kakšen kozarec uporabiti za katero pijačo – tu ne gre zgolj za muho, temveč tudi za to, da posamezne pijače najbolje razvijejo svoj vonj in okus v kozarcu določene oblike.

Sedežni red

Kadar boste na praznično pojedino in druženje povabili večje število ljudi, razmislite o tem, ali mizo ne bi opremili s karticami, ki določajo sedežni red. To je še zlasti primerno takrat, kadar želite ljudi posesti po statusu, glede na to, kako se posamezniki med seboj razumejo (oziroma se ne), oziroma kako bi se lahko ljudje, ki se še ne poznajo, med seboj ujeli glede na njihove interese (tako se bo pogovor hitro razvil in ne bo nikomur neprijetno ali dolgčas). Kartice z imeni so lahko v obliki božičnih kapic, jelenčkov, snežink, drevesc…

Zadnji korak v dekoraciji - "drobnarije"

Na sredino okrogle ali manjše štirikotne mize je treba postaviti nekaj, kar bo pritegnilo pozornost (pri večjih mizah lahko enakomerno razporedite tudi več takih okrasov). Lahko se odločite za vazo s cvetjem (naj bo takšno, da ne zakriva pogledov med gosti na različnih straneh mize), božično zvezdo, božični venček, svečnik in podobno. Lahko pa ste tudi bolj domiselni – če je dekoracija moderna, lahko na sredini stoji celo »vedrce«, napolnjeno z božičnimi lizikami ali velika bovla, napolnjena z bonbončki… Dajte si duška, a ne pozabite, da je treba ohraniti konsistentnost.

Nato dodajte na mizo drobne okraske: nekaj girland ali kroglic za jelko, vejice bele omele ali božjega drevca, zvezde, s klinčki pretaknjene pomaranče, skorjice cimeta s pentljicami, zvezdasti janež, orehe… Glejte, da boste pomislili na praktičnost – mize na primer nikar ne posujte z bleščicami, ki se bodo gostom hitro prijele na obleko ali jim celo zašle v hrano in pijačo. Pomislite tudi na sveče – če na mizi nimate razkošnega svečnika, si lahko pomagate tudi s plavajočimi svečkami v kozarcih in podobno.

Zadnji »dodatek« k namiznemu okrasju pa je gotovo malo darilce, ki lahko pričaka vsakega gosta. To je lahko drobna škatlica s pentljo, ki vsebuje ročni izdelano pralino ali kakršno koli drugo malenkostjo, s katero želite presenetiti goste.
 

Več na: www.marmelina.si