Če se boste s svojimi najdražjimi poveselili ob obedu, boste za to potrebovali dovolj veliko mizo, da bodo okoli nje udobno sedeli vsi povabljeni. Pri bolj formalnih dogodkih boste morali poskrbeti, da bo vsak gost imel malce več prostora, če pa ste na obisk povabili bolj domače goste, pa se ti seveda lahko tudi malce stisnejo. Če primernega prostora nimate, naj vas to ne ustavi pri organizaciji druženja. Še vedno lahko goste posadite na kavč, za mizo, na naključne stole ali celo na blazine na tleh – le hrano, ki jo boste ponudili, prilagodite pogojem.

Mavrica prazničnih odtenkov

Nobena praznična miza ni popolna brez prave dekoracije, ta pa naj bo primerna obdobju. Barve prazničnega decembra so zelena, rdeča, srebrna, zlata in bela, zato je prav, da v teh barvah okrasite tudi svojo mizo. Prt, prtički, cvetlični aranžma – prav vse, kar daste na mizo, naj zasije v barvah prazničnega časa. December je morda tudi čas, ko si lahko privoščite malce več kiča in svojo mizo dodatno okrasite s figuricami, dodatki ali drugimi malenkostmi.

Vse za popolno pogostitev

Formalen pogrinjek zahteva kar nekaj posode, zato se za to postavitev zagotovo ne odločamo vsak dan – a za posebne priložnosti si lahko privoščimo tudi malce bolj svečano pogostitev. Če niste povsem prepričani, kako pripraviti mizo za tovrstne priložnosti, vam bo kratek pregled zagotovo prišel prav. Osrednji del vašega pogrinjka je seveda krožnik; potrebovali boste običajen plitev krožnik, morda pa tudi globok krožnik za juho ali krožnik za solato. Dodati morate še krožnik za kruh in maslo; ta naj se znajde na zgornji levi strani osnovnega krožnika za večerjo.

Pravilna postavitev pribora

Pri postavitvi krožnikov verjetno niste potrebovali veliko pomoči – postavitev pribora pa je precej bolj zapletena. Pa začnimo na levi strani; tam so se znašle vilice. Na najbolj zunanji strani so vilice za solato oziroma predjed, tem pa sledijo glavne vilice za večerjo. Na desni strani krožnika je na najbolj notranjem mestu nož, ki ga boste uporabljali med večerjo, sledi pa mu žlica za juho (če jo boste seveda potrebovali). Potrebovali boste še nož za mazanje (ta naj se znajde na krožniku za kruh in maslo) in pribor za sladico; tega lahko namestite nad krožnik. Vsi noži naj bodo z nazobčano stranjo obrnjeni proti krožniku, poskrbite pa tudi, da je ves pribor zložen v ravni liniji. Pri zlaganju pomislite tudi na pravilo, da se pribor vedno zlaga tako, kot ga uporabljate - od zunaj navznoter.

Kozarci v ravni liniji

Na desno zgornjo stran krožnika postavite kozarce, ki jih boste potrebovali med obrokom: kozarec za vodo, kozarec za belo vino, kozarec za rdeče vino, kozarec za aperitiv in skodelica za kavo (tej priložite tudi žličko). Kozarci morajo biti postavljeni v ravni liniji, zvrstiti pa se morajo od najmanjšega do največjega.

Prtički in sedežni red

Vaši gostje bodo med obedom potrebovali še prtiček; namestite ga na skrajno levo stran pogrinjka. Če imate nekoliko več ročnih spretnosti, lahko iz prtičkov ustvarite različne figure in jih postavite na sredino krožnika. Goste razveselite tudi z imenskimi oznakami, ki jim povedo, kam naj sedejo. V manjši, bolj neformalni družbi takšnih oznak ne potrebujete, vendar pa so simpatičen dodatek vaši praznični mizi, še posebno če zraven dodate še drobno darilce.

Vir: www.delimano.si