Božična in novoletna okrasitev mize naj bo praznična oziroma naj bo opazno drugačna od katerega koli drugega obeda v letu. Dekoracija naj bo premišljena in usklajena. Vsako leto je treba spremeniti kakšen detajl, da bo miza videti drugačna. Lepo je, če si že pred prazniki naberemo malo idej - pobrskamo po revijah, se sprehodimo po trgovinah, kot je na primer trgovina Pro-Mak, kjer so na 250 kvadratnih metrih predstavljene ideje za namizne dekoracije, in kupimo kakšen okrasek ali pa drugačno svečo, s katerimi bomo popestrili okrasitev mize.

mizab.jpg

Kakorkoli že, da bodo praznični dnevi resnično viseti posebni, prav takšna pa bo tudi miza, bomo zagotovo prej morali nakupiti dekoracijo in druge detajle. Če bomo zadeve urejali v zadnjem hipu, bo najbrž mnogo prepozno in imeli bomo znova enak aranžma kot  v preteklem letu.

Adventni venček je središče božično okrašene mize

Tisti, ki praznujejo božič po cerkvenem izročilu, bodo v središče mize postavili adventni venček s štirimi prižganimi svečami, dekoracija mize pa bo v skladu s tradicijo v rdeči barvi. Še lepša bo, če boste prt posuli z naravno dekoracijo, kot so storži, orehi, suho sadje in drugi plodovi.

Praznovanje najdaljše noči v letu

mizaa.jpg

Novoletna miza naj ima drugačen aranžma. V srebrne tone ogrnjeno dekoracijo lahko popestrimo z eno ali več prižganimi svečami, ki jih postavimo na lep svečnik ali v središče namiznega aranžmaja. Miza, ki jo bomo oblikovali okrog zgodbe o zasneženi zimski idili, ne bo potrebovala sveč. Mizo pogrnemo z belim ali barvnim prtom in po njej, najbolje po sredini, potresemo enobarvne večje krogle, ki so nam ostale od božičnega drevesca. Pazimo, da okraski izstopajo in se barvno ne spojijo s prtom. Vendar bodimo z barvami previdni – preveč pisanosti bi lahko pokvarilo vzdušje.

Na sredino postavimo tudi kroglasto strukturo, ki je zelo v trendu, izdelamo pa jo iz okrogle ali stožčaste osnove iz stiropora, spužve ali drugega materiala v premeru do 20 centimetrov. Nanjo prilepimo kroglice ali drug naravni material, kot so storži ali suho cvetje. Okras je lahko iz različnih struktur, pazimo pa, da so barve harmonične.

mizac.jpg

Zelo moderni so letos vijoličnosrebrni, snežno beli in zlati odtenki, kot vsako leto pa je tudi letos zelo prilubljena tudi rdeča barva. Po mizi posujemo tudi orehe, ki jih bomo trli, arašide, bombone in čokolatine, na sredini pa naj gorijo sveče - poskrbele bodo za toplo vzdušje, ogenj in svetloba pa nam bosta dala moč za lažji prehod v novo leto.

Gostje naj bodo v središču pozornosti

mizica.jpg

Krožniki naj bodo čimbolj svetli, enobarvni, uskladimo tudi pribor in prtičke, da naredimo vzdušje čim bolj svečano. Lepo je, če napravimo sedežni red, kar je za goste velika pozornost, imena lahko pripnemo v za to namenjene in lepo okrašene podstavke, ki so hkrati tudi darilo za vsakega obiskovalca."

Namen sveč je, da nas pritegnejo k aranžmaju in ne da jih puščamo prižgane same, pa četudi smo jih postavili na najbolj varen podstavek.

Ob bogato okrašeni mizi se seveda prileže tudi kakšna bolj ekstravagantna jed in pijača, ki si jo med letom redkeje privoščimo, za piko na i pa naj poskrbijo tudi novoletna darilca.