Doslej so morali astronavti, kadar so potrebovali določeno orodje, to naročiti na Zemlji, dostavili pa so jim ga z naslednjo misijo na ISS, kar je lahko trajalo tudi več mesecev. Tokrat je celoten postopek od koncepta do izdelka trajal manj kot teden dni.

Tiskalnik prej uporabljali za vzorce

Raglja ključ je zasnovala kalifornijska družba Made in Space, ki je na krovu orbitalnega vesoljskega laboratorija tudi izdelala 3D tiskalnik Zero-G. »Raglja ključ je bil s premikajočimi se deli načrtovan v enem kosu, brez podpornega materiala,« je med drugim še sporočila družba Made in Space.

Tridimenzionalni tiskalnik so v vesolju sicer uporabljali že prej, a le za vzorce, ki so bili testirani in naloženi na tiskalnik še preden so zapustili Zemljo.

Po štirih urah izdal nov izdelek

Tokrat je bila zasnova za orodje ustvarjena in testirana na Zemlji, nato pa so jo preko elektronske pošte poslali na tiskalnik, ki je po štirih urah izdal končni izdelek, je sporočila družba.

Prototip orodja so natisnili v laboratoriju v Kaliforniji in ga zaradi varnostnega pregleda poslali ameriški vesoljski agenciji Nasa, od koder so ga posredovali na ISS.

Orodje bodo skupaj z drugimi predmeti, ki so bili natisnjeni na vesoljski postaji, čez čas poslali na Zemljo in jih primerjali s tistimi, ki so jih natisnili stroji pri popolni gravitaciji.