Pred dirko, na kateri so podeljevali dvojne točke, je imel Hamilton pred Rosbergom 17 točk prednosti, zato mu je za naslov prvaka ob zmagi Nemca zadostovalo že drugo mesto. Rosberg, ki je imel najboljši startni položaj, pa bo to dirko raje čim prej pozabil, saj se je po slabem startu, ko je Hamiltona takoj spustil predse, nato večino dirke ubadal še z okvaro dirkalnika (odpovedal je električni del pogona Mercedesovega motorja), zato je počasi izgubljal mesto za mestom in bil na koncu le 14. Iz boksov so ga celo pozvali, da naj predčasno konča dirko, a je zavrnil to možnost in se odločil, da bo z dvignjeno glavo pripeljal do cilja.

Hamilton je suvereno obvladoval položaj in se veselil ne le naslova svetovnega prvaka, temveč tudi nove zmage, saj je v zaključku dirke brez težav ohranil tudi varno prednost pred Brazilcem Felipejem Masso, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil še en dirkač Williamsa, Finec Valtteri Bottas, ki je po slabšem startu nazadnje vseeno prišel do stopničk. Na četrtem mestu je bil Daniel Ricciardo, za njim pa še Jenson Button, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, svetovni prvak zadnjih ptirih let Sebastian Vettel pa je svojo zadnjo dirko v ekipi Red Bull končal na osmem mestu.

Čestital mu je tudi princ Harry

Hamilton je tako pobral vse, kar je bilo na tej dirki mogoče dobiti. Posamično zmago, že 11. v sezoni, pa še naslov svetovnega prvaka. Zdaj ima v zbirki dva, prvega je leta 2008 osvojil z ekipo McLaren. Med prvimi mu je takoj po prečkanju cilje črte po radijski zvezi čestital tudi britanski princ Harry in ga pohvalil, ker je razveselil vse britanske navijače.

"Ne najdem pravih besed. To je najlepši dan v mojem življenju," je s solzami v očeh dejal sveži dvakratni svetovni prvak. "Želim se zahvaliti vsem, ki so mi pomagali: navijačem, moji družini, pa seveda ekipi. Ne morem povedati, koliko mi ta naslov pomeni, še precej več kot prvi," je še dejal 29-letni Hamilton, ki je opisal današnjo dirko kot zelo zahtevno: "Avto se je danes obnašal odlično. A pritiska je bilo ogromno, ponoči nisem skorajda nič spal. A ko sem sedel v avtu, sem si le želel, da odpeljem tako, kot sem na večini dirk. Izšlo se je fantastično."

Rosberg je še pred razglasitvijo zmagovalcev športno čestital svetovnemu prvaku, razočaranja pa ni mogel skriti: "Sanje se niso uresničile. Zelo sem razočaran, a če pogledamo celotno sezono, je bil pač nekoliko boljši." Njegove besede potrdi tudi pogled na šteivlo zmag v sezoni: Hamilton jih je zbral 11, Rosberg le 5.

Mercedes je v Abu Dabiju z novim uspehom tako le še potrdil prevlado v sezoni 2014. Na 19 dirkah le trikrat ni bil na vrhu eden od dvojice v srebrnih bolidih (trikrat je zmagal Ricciardo v Red Bullu). S 16 zmagami so tudi izboljšali rekordni dosežek po številu zmag, ki sta ga do letos imela McLaren (1988) in Ferrari (2002, 2004).