Devetnajst dirk šteje letošnja sezona formule 1, ki si jo bomo zapomnili po absolutni prevladi Mercedesa in njegovih dirkačev Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga ter po njunem rivalstvu, ki pa se mu ni uspelo razplamteti do konca. Vsaj navzven ne, kajti odgovorni pri srebrnih puščicah so hitro zadeve spravili v svoje komunikacijske in korporativne kanale, da ne bi »škodili ugledu znamke«. In s tem vzeli nekaj soli iz letošnje dirkaške juhe.

Zapomnili si jo bomo tudi po hudi nesreči Julesa Bianchija na VN Japonske. Francoz je šele zdaj prišel iz Japonske v bolnišnico v Nico, poškodbe glave pa so, po vseh podatkih sodeč, izredno hude. Prav tako si jo bomo zapomnili po novih motorjih in njihovem vse prej kot dirkaškem zvoku, uvedbi dvojnega sistema KERS in enih najgrših oblik dirkalnikov vseh časov. »Formula dildo« ji s posmehom pravijo eni, drugi pa ne vidijo toliko zunanjosti kot dejstvo, da je celoten cirkus na robu prepada. Finančni primež je vedno močnejši, predvsem za manjše ekipe. Dve sta se morali posloviti, čeravno je Caterhamu uspelo pripeljati v Abu Dabi dva dirkalnika. Marussia pa je medtem že bankrotirala.

A vse to bo v senci dogajanja dveh ur v nedeljo. Dvojno točkovanje, unikum letošnje sezone, je nekaj stvari postavilo na glavo. Ali je to pošteno ali ne, naj odločajo drugi, dejstvo je, da ga v naslednji sezoni verjetno ne bomo več videli. Idejni oče te zamisli Bernie Ecclestone, ki skuša krpati naluknjan čoln formule 1, kakor ve in zna, je želel celo, da bi dvojne točke podeljevali na zadnjih treh dirkah, a ostalo je le pri zadnji, tako da ima s to pomočjo tudi trenutno drugovrščeni Nico Rosberg še vedno teoretične možnosti, da postane prvak.

A boljše karte ima v rokah vseeno Lewis Hamilton, ki pred Rosbergom pred zadnjo dirko vodi za 17 točk. Torej lahko postane prvak, če bo v Abu Dabiju preizkušnjo končal na drugem mestu, tudi če Rosberg zmaga. In če bi bila dirka v Abu Dabiju »normalna«, torej da bi zmagovalec dobil 25 točk in ne 50, potem bi Hamiltonu zadostovalo šesto mesto, da bi postal prvak. Tako pa mora biti izredno pazljiv, posebno na startu, da sicer uspešne sezone ne bo končal s povešeno glavo.

Nico Rosberg pa z lastno pomočjo ne more več postati prvak, potrebuje Hamiltonovo smolo ali »pomoč« katerega od tekmecev. Nemec lahko postane prvak, če bi zmagal, Hamilton pa bi dirko končal kot tretji ali slabši. Če bi bil Rosberg drugi, potem Hamilton ne sme biti slabši kot šesti. Če je tretji, Hamilton ne sme biti nižje kot sedmi; če je četrti, Hamilton ne sme biti slabši kot deveti; in če je peti, njegov ekipni tekmec ne sme biti slabši kot deseti.

Matematika je pri Hamiltonu malce enostavnejša, Britanec je prvak, če zmaga ali če je drugi; če pride v cilj pred Rosbergom; ali če ne osvoji nobene točke, Rosberg pa pri tem ni boljši kot šesti. In če oba ostaneta brez uvrstitve, bi Britanec prav tako v nedeljo slavil svoj drugi naslov svetovnega prvaka.

A kot vemo, bosta na koncu povedala svoje tudi sreča in spet okoliščin. Scenarij za zanimivo dirko je vsekakor zelo dober.