Med vsemi 67 skakalci iz 15 držav, ki so dopotovali v mrzli in tradicionalno vetrovni Klingenthal, kjer je vsaj malo zadišalo po zimi, je bilo že na daleč opaziti očitne znake nervoze. Za mnoge, tudi za Slovence, je bil to sploh prvi stik s snegom. »Moj stik s snegom je bil hladen in varen. Ko sem se odrinil, sem ugotovil, da nisem vajen, da je pod menoj bela podlaga, zato se zlasti v prvem skoku nisem znašel najboljše. Vse skupaj se počasi sestavlja v celoto. Ne vem še natančno, kam spadam v mednarodni konkurenci,« je bil slikovit slovenski as Peter Prevc, ki potrebuje nekaj več časa, da požene skakalne motorje.

Vsi so v očitnih dvomih, kakšna je pripravljenost v primerjavi s konkurenco. Ker je veter zamenjal smer in moč, je bilo treba imeti za dolg skok tudi nekaj športne sreče, zato je bilo veliko nihanj od tekmovalca do tekmovalca. Kot reprezentanca so največ pokazali Nemci in Norvežani, čeprav so že v prvi seriji za trening izgubili 19-letnega Phillipa Sjoena, ki je bil sicer odkritje poletne sezone. Po doskoku pri 148 metrih, kar je poldrugi meter dlje od rekorda skakalnice, je grdo padel. Pregled v bolnišnici je pokazal, da hujših poškodb nima, boli pa ga gleženj. Norvežani upajo, da bo v karavani znova čez 14 dni na tekmah v Lillehammerju.

Slovenski izkupiček s štirimi tekmovalci na jutrišnji tekmi – na današnji ekipni pa bodo tekmovali Tepeš, Kranjec, Damjan in Prevc – je manj od pričakovanj in napovedi selektorja Gorana Janusa, ki je bil s sinočnjo predstavo zadovoljen zgolj 40-odstotno. Medtem ko je imel Peter Prevc nastop na tekmi zagotovljen, je polovičen osip v kvalifikacijah nedvomno razočaranje. Jernej Damjan (14. mesto), Jurij Tepeš (19. mesto) in Matjaž Pungertar (38. mesto) so se po nihanjih na treningu le zbrali, medtem ko so areno Vogtland vidno razočarani zapuščali Anže Lanišek (41.), Robert Kranjec (43.) in Jaka Hvala (46.).

Jernej Damjan, ki je v središču pozornosti, ker je zmagovalec poletne velike nagrade, je med Slovenci pokazal še največ, čeprav je skakal s povsem novimi smučmi, pa tudi glede dresov še ni sprejel dokončne odločitve. »Potem ko sem imel na treningu na ledni smučini v Oberstdorfu odločno preveč težav, se mi tukaj stvari razvijajo veliko lepše. Hvala bogu, da se je veter umiril in sem imel solidne razmere, ko je bilo to najpomembnejše. Če je prvi nastop uspešen, precej lažje zadihaš. Še posebno glede na lani, ko sem izpadel v kvalifikacijah in bil tukaj dva dneva le predskakalec,« je bil zadovoljen Jernej Damjan. Odhitel je v hotel, da se prek skypa pomeni s klubskim trenerjem Simonom Podrebrškom in dobi kakšen nasvet.

Jurij Tepeš se je znal zbrati po dveh slabih skokih na treningu, saj spada med tekmovalce, ki potrebujejo več časa, da se privadijo na sneg, zato si želi tovrstne vadbe že pred prvo tekmo sezone. »Sunek vetra me je sklatil,« je pripomnil Matjaž Pungertar, ki je dolgo trepetal glede jutrišnje tekme. Anže Lanišek ni izpolnil napovedi, da bi bil glede na predstave na treningih slovensko presenečenje uvoda v sezono. Robert Kranjec sploh ni znal pojasniti, kaj je bilo narobe. Jaka Hvala je kljub izpadu zadovoljstvo našel v tem, da ga po odrivu z mize ni premetavalo in ni mahal z rokami.

Izidi kvalifikacij: 1. Koudelka (Češ) 144,3 (142), 2. Zyla (Pol) 140,5 (136,5), 3. Fannemel (Nor) 135,5 (139,5), 14. Damjan 118,6 (129,5), 19. Tepeš 115,2 (125,5), 38. Pungertar 104,7 (123), 41. Lanišek 100,1 (121,5), 43. Kranjec 97,8 (116), 46. Hvala (vsi Slo) 96 (119), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Bardal (Nor) 142 m, 2. Freund (Nem) 138,5, 3. Kraft (Avs) 136, 7. Prevc (Slo) 131,5.