Novo linijo izdelkov Elektro Maschinen sestavlja pet agregatov z močjo od 2 do 10 kW. Večina modelov je namenjenih zahtevnejšemu terenskemu delu in uporabi različnih električnih naprav. Izdelani so robustno, z varjenimi jeklenimi okvirji, ki preprečujejo poškodbe in olajšajo transport. Avtomatska regulacija napetosti (sistem AVR) vzdržuje enakomerno napetost, tako da ob uporabi naprav redkeje pride do padca moči. Za primer vzemimo vrtalnik, ki je tipičen predstavnik skupine naprav s tako imenovano jalovo obremenitvijo, za katere so najbolj primerni agregati s sistemom AVR. Ob zagonu potrebujejo te naprave znatno večjo moč kot med delovanjem, za kar poskrbi sistem AVR, ki vzdržuje kakovosten električni tok in omogoča pravilno delovanje naprav, da ne prihaja do poškodb. Podobno delujejo tudi hladilniki in zamrzovalne skrinje ter klimatske naprave.

Prenosna naprava za na teren

Paradni konj med novimi agregati Elektro Maschinen je inverterski model GSEm 2000 SBI, agregat z močjo 2 kW in značilnim videzom prenosne naprave. Dvajsetkilogramska naprava, ki po obliki spominja na povečano kantico za gorivo, v sebi skriva napreden elektronski sistem za proizvodnjo najčistejšega električnega toka. Zaradi dovršene regulacije je ta agregat primeren za tako rekoč vse vrste naprav, od osnovnega električnega orodja do najbolj občutljivih, kot so računalniki in televizorji. Prednosti takšnih generatorjev električne energije so tudi manjše dimenzije in manjša poraba goriva. Naš agregat s petlitrskim rezervoarjem za gorivo zmore pri običajni obremenitvi približno šest ur, ob vklopu varčnega delovanja pa vse do dvajset ur dela.

Ko je vse pri roki

Že pred zagonom nam je bila všeč enostavnost uporabe in preglednost naprave. Priklopi (dva 230 V in en 12 V za polnjenje akumulatorjev), zagonska ročica, gumb za vklop in izklop in indikatorji stanja so združeni na eni strani agregata. Kljub združitvi vseh elementov na eni stranici pa je ta zaradi premišljene razporeditve še vedno pregledna. Zagon je zelo preprost, saj zanj zadošča že zmeren poteg vrvice, tako da nam je uspelo že prvič celo brez uporabe čoka. Za inverterske naprave je značilen manjši hrup pri delovanju in preizkušani agregat z dvojnim dušilcem zvoka tudi v tem ne zaostaja za konkurenco. Med delovanjem naprave je možen normalen pogovor tudi če stojimo tik ob agregatu, že nekaj metrov stran pa je hrup še bistveno nižji. Možnost uporabe inverterskih naprav je zato res široka, saj niso moteče niti v strnjenih naseljih.

Preizkušanje zmogljivosti

Agregat smo preizkusili z različnimi napravami. Prvi vtis o delovanju smo dobili z visokotlačnim čistilnikom Elektro Maschinen HDEm 2257. Naprava je brez težav poganjala čistilnik z močjo moči 1,95 kW. Pri uporabi agregatov moramo upoštevati, da ni priporočljivo, da večino časa delujejo pri najvišji obremenitvi. Največja moč agregata (v našem primeru 2 kW) naj bo zgolj vodilo, kaj je največ, kar zmore naprava, za dolgo življenjsko dobo pa je primernejše, da agregat večino časa deluje z manj zahtevnimi porabniki. Agregat GSEm 2000 SBI sicer lahko vežemo skupaj z istim modelom, tako da se moč podvoji.

Na testu smo preizkusili njegovo zgornjo mejo. Nanj smo priključili dve električni napravi – toplozračni fen in kotno brusilko, ki sta po podatkih na napravah skupaj zahtevali 2500 W električne moči. Vključili smo obe, pri čemer je zasvetila lučka na indikatorju za mejno obremenitev, a agregat je zdržal. Ob skrajni obremenitvi se agregat sicer ne izklopi, tako da ni potreben ponoven zagon, temveč le ponastavitev delovanja preko tipke 'reset'.

Za agregat, kakršen je Elektro Maschinen GSEm 2000 SBI, lahko najdemo številne naloge. Z njim je možno zelo dinamično terensko delo, saj ga lahko, ker je majhen in lahek, spravimo na skoraj vsako mesto, prav tako pa bo ob izpadu električne energije sposoben izmenično poganjati najnujnejše naprave. Če pomislimo še na preprosto uporabo in nezahtevno vzdrževanje, ga hitro vidimo tako v rokah obrtnikov kot domačih mojstrov ali pa zgolj ob kakšni vikend hišici.

Jošt Bukovec