Ob predstavljanju najnovejših izdelkov zato morda ni napačno, da se ozremo tudi nekoliko nazaj in opravimo nekakšno primerjavo med dvema zelo podobnima napravama. Tokratni čistilnik (ki je novost hkrati s podobnim HDEm 2900 Profi Line) je črni HDEm 2950, novost v liniji Premium Line, iz katere smo lani že testirali podoben visokotlačnik. Poglejmo, kaj je prinesel razvoj.

Kovinski visokotlačni nastavki

dilex_59_2.jpg

Stroji Premium Line so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom, ki iščejo zanesljiv in zmogljiv stroj. V liniji najdemo različne naprave v značilni črni barvi – od sesalnikov, kompresorjev, črpalk do visokotlačnih čistilnikov. Najnovejši HDEm 2950 je ena prvih posodobitev v liniji. Pogled na tabelo s tehničnimi podatki nove naprave pove, da je novi močnejši od predhodnika. Za deset barov višji maksimalni tlak (160 barov), večji pretok vode in močnejši motor sicer igrajo svojo vlogo, a ob ogledu stroja bi se sprijaznili tudi s slabšimi karakteristikami. Zakaj? Moč je pomembna, a najprej smo opazili velikost. Z 29,5 kilograma je HDEm 2950 Premium Line za več kot deset kilogramov težji od predhodnika in pušča precej drugačen vtis. Da gre zares za pravi stroj, pove tudi dodatna oprema, ki je na ravni profesionalne – visokotlačna pištola, nastavki, priložen filter za vodo in veliko kovinskih elementov.

Pištola in masivni nastavki na visokotlačni pištoli delujejo zares robustno, saj so izdelani iz kovine in z zanesljivim sistemom pritrjevanja. Na predhodnem modelu je bil stik pištole s cevjo zatič, ki je omogočal elegantno menjavanje nastavkov. Njegova glavna odlika je bila zagotovo praktičnost, saj je bilo nameščanje šobe vprašanje sekund. Pri novem HDEm 2950 Premium Line je zatič nadomeščen z medeninastim navojem. Pritrditev nastavka je zato nekoliko počasnejša, vendar je jasno, da gre za vzdržljiv sistem, ki tesni tudi po dolgih letih uporabe. Zaradi vijačenja nastavka je treba prilagoditi način dela, saj je pogosto menjavanje izguba časa. Ko pa se novega načina dela navadimo in pri čiščenju avtomobila zamenjamo nastavek le takrat, ko je to nujno, postane delo enostavno.

dilex_259_1.jpg

Delo na visoki ravni

Serijsko sta omenjena visokotlačna čistilnika HDEm opremljena z dvema nastavkoma – s spremenljivo ozko/široko šobo in turbonastavkom za pranje tlakovcev in podobnih površin. Večino časa boste verjetno imeli nameščenega prvega, saj lahko z različnimi curki opravimo skoraj vsako nalogo. S tem nastavkom lahko uporabljate tudi šampon, ki ga razredčenega natočite v vgrajeno posodo za čistilo. Če si zamislimo pranje avtomobila, kombiniranega vozila ali plovila, je takšen nastavek popolnoma dovolj. Z ožjim curkom odstranimo umazanijo na platiščih, s šamponom enostavno poškropimo površino, podrgnemo z gobo in izperemo s širokim curkom. Multifunkcijski nastavek je pač zamišljen kot osnovno orodje, s katerim opravimo večino opravil. Za specifične naloge pridejo prav drugi nastavki – morda serijsko priloženi ali pa kateri, ki ga najdemo v Dilexovi dodatni ponudbi. Kot smo že omenili, se je treba le navaditi profesionalnega sistema pritrjevanja nastavkov, sicer pa drugih posebnosti ni – razen odličnega občutka ob delu.

Leta nemotenega dela

dilex_259_3.jpg

Poleg preizkušenega čistilnika prihaja v Dilexovo ponudbo tudi novi HDEm 2900 Profi Line, visokotlačni čistilnik s podobnimi lastnostmi. HDEm 2950 Premium Line ga sicer prekaša z daljšo gumijasto visokotlačno cevjo, prav tako HDEm 2900 Profi Line nima koluta za navijanje cevi, po zmogljivostih pa sta enaka. Največjo vrednost tudi pri tej napravi nosijo kovinski nastavki z enakimi navoji in splošna trpežnost, ki jo zbuja naprava. Spomnimo se na HDEm 2250, prvi visokotlačni čistilnik iz serije Premium Line. Prepričal nas je z močjo, dodatki in kakovostno izdelavo – in čeprav takrat nismo pogrešali kovinske opreme, lahko sedaj rečemo, da nas je prepričala. Ko v roke vzamete težak kovinski nastavek in ga privijačite na pištolo, veste, da imate v rokah izdelek profesionalnega znanja. Kovinski elementi so bili do sedaj skoraj izključno namenjeni profesionalnim napravam, ki so bile vsak dan deležne trpinčenja v obliki večurne intenzivne uporabe. Ob misli na to lahko hitro ugotovimo, kaj prinašajo takšne rešitve na strojih za domačo uporabo – dolga leta nemotenega dela.

  HDEm 2900 Profi Line HDEm 2950 Premium Line
Moč motorja (kW) 2,95 2,95
Maksimalni tlak (bar) 160 160
Pretok vode (l/h) 480–570 480–570
Najvišja temperatura vode (oC) 50 50
Dolžina visokotlačne cevi (m) 8 10
Dolžina električnega kabla (m) 5 5
Teža (kg) 26 29,5