Pranje avtomobila torej že dolgo ni več edino ali glavno opravilo, pri katerem uporabljamo visokotlačni čistilnik, vsekakor pa izpostavi vse prednosti in pomanjkljivosti naprave. Doseg visokotlačne cevi za gibanje okrog vozila, doseg cevi na pištoli za pranje šip in strehe, uporabnost različnih šob in njegova moč se pokažejo na platiščih, zaradi česar smo za test izbrani čistilnik najprej preizkusili pri pranju avtomobila.

Visokotlačni čistilnik Elektro Maschinen HDEm 2257 se je izkazal. Zaradi množice različnih nastavkov se lahko z njim spopademo z vsako nalogo, vseeno pa je izbira dodatkov in šob smiselna ter uporabnika ne zmede. Še zlasti je treba pohvaliti tri zamenljive kovinske šobe, ki so pritrjene na rob naprave in smiselno označene. Enak sistem smo opazili že na motornih čistilnikih Elektro maschinen, kjer nas je prepričal zaradi preproste uporabe in možnosti čiščenja. Če se takšna majhna šoba zamaši, jo namreč lahko očistimo že s tanko iglo, saj je dolga le nekaj centimetrov. Čistilnik HDEm 2257 je opremljen z dvema šobama z različnim kotom curka, tretja je namenjena za uporabo s šamponom. Pri čiščenju avtomobila je zelo učinkovita okrogla mehka krtača, pri kateri pa smo pogrešali nekoliko daljši nastavek.

Tudi za čiščenje tal

Čistilnik je opremljen z motorjem z močjo 1,95 kW, ki ustvari do 140 barov pritiska. Njegova moč zadošča za čiščenje umazanih avtomobilskih platišč že s širšo šobo, najbolj trdovratne umazanije pa se rešimo z ožjo šobo, ki brizga curek (15o). Najbolj zahtevnim nalogam je namenjena tudi rdeča turbo šoba, ki je zaradi močnega okroglega curka primerna tudi za bolj specifične naloge. Uporabnost je zagotovo glavna odlika čistilnika HDEm 2257, saj bi si z njim upali lotiti tudi avtomobila, jadrnice, žlebov ali tal. Za čiščenje tlakovcev je priložena posebna talna rotacijska krtača. Čeprav curek iz nje ne deluje posebno močan, je na betonskih tlakovcih pustila jasno sled čiščenja. S tako krtačo delo poteka nekoliko počasne, a izjemno učinkovito, predvsem pa je čiščenje enakomerno, saj na tleh ne pušča lis.

Čistilniki naj prezimijo notri

Preizkusa smo se lotili na sedežu generalnega uvoznika naprav Elektro Maschinen, podjetja Dilex, v obrtni coni Komenda. Čistilnik, ki je ravnokar postal del njegove ponudbe, smo prepustili serviserju Vladu, ki je bil tudi sam presenečen nad zmogljivostjo in uporabnostjo stroja, težkega 15,5 kilograma. Med razlogi, zaradi katerih so visokotlačni čistilci najpogosteje na servisu, je izkušeni serviser izpostavil dva: »Nobenega čistilca ne smemo pustiti vklopljenega brez nadzora. Če zaradi slabega stika na vodovodni cevi ali zaprtja pipe ostane brez vode, lahko pride do pregrevanja in okvare. Druga težava pa je hramba v zimskem času, zaradi česar imamo največ dela spomladi. V elementih visokotlačnega čistilca namreč vedno ostane nekaj vode, ki pozimi lahko zmrzne in poškoduje notranjost naprave. Prek zime zato čistilcev ne shranjujmo na prostem, pred vsakim daljšim shranjevanjem pa jih temeljito očistimo in izpraznimo cevi. Če imate kompresor, je visokotlačno cev in šobe dobro očistiti tudi s stisnjenim zrakom, da se odstranijo prav vse kapljice vode.«

Pred nakupom nove naprave se pogosto sprašujemo, ali jo zares potrebujemo. Pri visokotlačnih čistilnikih ta dvom navadno ni utemeljen, pri tako uporabni in vzdržljivi napravi, kot je HDEm 2257, pa prav gotovo ne. Zmogljivost in dodatna oprema tega čistilnika bosta namreč olajšali delo okrog hiše in vam prihranili veliko časa pri številnih opravilih prek vsega leta.