Hokejska reprezentanca Slovenije se v teh dneh na tivolskem turnirju evropskega izziva predstavlja domači javnosti prvič po uspešnih nastopih v olimpijskem Sočiju in na svetovnem prvenstvu drugega razreda, vendar je zanimanja izredno malo. Že v četrtek si je tekmo z Japonsko ogledalo zgolj kakšnih sedemsto obiskovalcev, podobno prazne tribune so bile tudi včeraj proti Belorusiji. Organizatorji bodo izgovor iskali v deževnem vremenu, verjetno pa je eden od vzrokov za slab obisk tudi nižja kakovost hokeja, ki je posledica tega, da vsa štiri moštva na turnirju nastopajo brez svojih najboljših mož. Morda bi več zanimanja zbudila kakšna bolj zveneča reprezentanca, a hokejski zvezi v Slovenijo že leta ne uspe privabiti nikogar iz svetovnega vrha. Selektor Matjaž Kopitar pravi, da v vrhu mednarodne zveze veljajo posebna pravila in da je Slovenija na velikem odru še vedno premajhna figura.

Da bi tujina na slovensko reprezentanco gledala bolj spoštljivo, je odvisno od rezultatov na ledu in uspešne diplomacije najbolj odgovornih za slovenski hokej, kamor v prvo vrsto sodi dvojec Matjaž Rakovec-Dejan Kontrec. Omenjena sta se v preteklosti že večkrat izgovarjala, da je vrh mednarodne zveze preveč zaprt, da bi se mu približala. Rakovec je med drugim že govoril, da od najvplivnejšega Slovenca v poslovnem hokejskem svetu Ernesta Aljančiča ne dobi nikakršne pomoči, ampak celo kakšno poleno pod noge. Medtem se je Aljančič po porazu na skupščini zveze leta 2011 povsem umaknil iz domačih hokejskih voda, obenem pa zelo nerad javno komentira trenutno stanje v panogi. No, je pa očitno še vedno dovolj dober vir takrat, ko se kateri od hokejistov znajde v zagati. Zadnji primer najdemo pri kapetanu članske vrste Tomažu Razingarju, ki je Aljančiča nedavno prosil za pomoč pri iskanju kluba. Zdaj so klic dobili tudi v pisarni Olimpije, a direktor Matjaž Sekelj ni reagiral v smeri, da bi Razingar postal novi zmajček.

Je pa iz tabora hokejistov Olimpije včeraj novi član reprezentance postal Aljaž Uduč, ki ga je selektor Kopitar poklical namesto poškodovanega Anžeta Kuralta. Mladi Uduč zaradi prevelikega števila igralcev včeraj še ni dočakal debija v članski konkurenci, je pa svojo edino tekmo na ljubljanskem turnirju odigral Robert Sabolič. Njegova praška Sparta mu je dovolila nastop le na včerajšnjem obračunu z Belorusijo, ki se je v Tivoliju predstavila z rezervno ekipo igralcev večinoma zgolj iz beloruske lige. Novi selektor Vladimir Krikunov bo na prihodnjem svetovnem prvenstvu na Češkem računal le na redko katero ime iz zdajšnje postave, kar pa ob široki bazi hokejistov ne pomeni, da je Belorusija v Ljubljani nekonkurenčna. Uvodni dan turnirja je le za gol izgubila proti Avstriji, sinoči pa ji je manjkalo nekaj več natančnosti pred vrati zanesljivega Roberta Kristana, da bi se ognila visokemu porazu proti Sloveniji, ki je bila uspešnejša s 3:0.

Slovenija je tako kot dan prej proti Japonski tudi včeraj iz tretjine v tretjino stopnjevala ritem igre. Po neprepričljivih uvodnih dvajsetih minutah, ko ni bilo pravih idej, kako prebiti nizko belorusko postavitev, so risi v plen ugriznili v drugi tretjini. Pri golih Goličiča in Ograjenška je levji delež s podajama prispeval ravno Sabolič, včeraj eden najbolj razpoloženih v domači vrsti. Po prehodu v udobno vodstvo odločitev o zmagovalcu ni bila več ogrožena. Marcel Rodman je v zadnji tretjini za dvig samozavesti pred današnjo klasiko z Avstrijo s prvim golom sezone le še potrdil premoč Slovenije, Žiga Pance pa je zgrešil kazenski strel.

»Lahko smo veseli zmage, saj so Belorusi vedno trd tekmec, čeravno v Tivoliju niso popolni. Njihovi hokejisti so močni in imajo radi ploščico v posesti, a zdaj nam je lažje, saj smo vajeni medsebojnih tekem. Proti Avstriji žal ne bom igral, a verjamem, da se bodo fantje v boju za zmago na turnirju dobro odrezali,« je komentiral Robert Sabolič.