»Vse do stečaja smo za hotel lepo skrbeli,« je povedala Tjaša Komac iz Čezsoče. »Čistili smo odtoke na balkonih, skrbeli, da so bili prostori prezračeni, nič ni zamakalo. Ko je prevzela hotel stečajna upraviteljica, nismo podaljšali pogodbe, ker ni bilo zagotovljenega plačila.« Danes v hotelu povsod zamaka, stene so zelene od vlage, pohištvo je razmetano, v kuhinji stoji voda, razbita so stekla, v hotel prihajajo nepovabljeni gostje, ki so ukradli nekaj televizorjev in druge opreme. Večkrat je morala posredovati tudi policija.

Hotel bi lani lahko prodali kupcu iz Italije. »Želel je hotel brez obremenitev, s Hitom smo se dogovorili tudi za sestanek,« pripoveduje Milan Štulc iz Bovca, ki s potencialnim kupcem prijateljuje že več let. Gre za Italijana, ki ima podobne hotelske nastanitve v Kanadi. »Ponudba je bila 1,5 milijona evrov, 600.000 evrov pa je imel pripravljenih za prvo in najnujnejšo sanacijo strehe in balkonov. Imel je pripravljen tudi projekt za zamenjavo stavbnega pohištva, pogovarjali smo se že z izvajalci del, dodatnih 300.000 evrov pa je imel pripravljenih še za pokrivanje morebitnega negativnega poslovanja v prvih dveh letih,« se spominja Milan Štulc.

V Hitu pravijo, da so bili pri prodaji hotela nemočni. »Vsi dogovori o prodaji, kljub številnim prizadevanjem in želji vseh, da bi v objektu nadaljevali turistične dejavnosti, so bili neuspešni, ker predlagana odkupna cena ni bila dovolj visoka, da bi lahko poplačali terjatve upnikov, dobaviteljev in obveznosti do delavcev. Zato je bilo v tistem trenutku poslovno in do vseh deležnikov najbolj odgovorno sprejeti odločitev o stečaju družbe Hit Bovec,« je povedala Lavra Peršolja s Hita.

Bivši zaposleni in številni Bovčani so zgroženi nad tem, kar se zdaj dogaja s kompleksom hotela Kanin. Novi bovški župan Valter Mlekuž, ki je prav včeraj prevzel posle od bivšega župana Siniše Germovška, je povedal, da je dogajanje s hotelom, ki je v najboljših časih ustvarjal tudi 30.000 nočitev na leto, katastrofa za kraj in zgornje Posočje. Upa, da bo prevladal razum, da bodo zanj zahtevali razumno ceno in poskušali rešiti vsaj, kar se rešiti še da. Stečajna upraviteljica Sara Pušenjak je za nedavno dražbo hotela sicer predlagala ceno 1,7 milijona evrov, vendar ločitveni upnik z njo ni soglašal, ker da je bilo v hotel Kanin vloženega veliko denarja. Hit Bovec je leta 2008 s 3,2 milijona evrov zgradil velnes in obnovil sobe. Za velnes, ki je stal 2,6 milijona evrov, so dobili 500.000 evrov nepovratnega denarja, za preostalo so se zadolžili pri Novi KBM.