»Edini poraženec te zgodbe je Hit,« je prepričan Piciga, ki mu arhitekt hotela Kanin, Janez Lajovic, pripisuje odgovornost za nastalo škodo. Lajovic naj bi Picigo že pred zaprtjem hotela oktobra lani osebno prosil, naj stavbo zavaruje, da ne bo puščalo. Šibka točka so bili od nekdaj balkoni, ki pa niso zamakali, če so bili odtoki čisti. Do zaprtja hotela so jih zaposleni v družbi Hit Bovec čistili redno. Zaradi slabega poslovanja in zaprtja kaninske žičnice po nesreči z gondolami se je Hit odločil novembra lani družbo poslati v likvidacijo. Ta ni bila uspešna, zato so tri mesece kasneje sprožili stečaj. Hit naj bi v bovški zgodbi izgubil 4,5 milijona evrov.

Zaposleni čistili brezplačno

Piciga priznava, da so bile redne investicije v času poslovanja hotela zelo omejene, čeprav nekaterih sob zaradi zamakanja niso mogli uporabljati. Med likvidacijo je krovna družba Hit za centralo kurjavo, alarmne sisteme in stroške vzdrževalcev namenila 10.000 evrov. Kot navaja Piciga, se je o odgovornosti za slabo poslovanje hotela pripravljen pogovarjati, ne more pa mimo navedb, da ni v času stečaja za vzdrževanje hotela naredil ničesar.

Zaposleni so po zaprtju hotel nekaj časa čistili brezplačno in opozarjali na škodo, ki jo povzroča zamakanje. Z uvedbo stečaja se je stanje še poslabšalo, saj stečajna upraviteljica Sara Pušenjak v stečajni masi ni imela dovolj denarja za vzdrževalne stroške. Upnike, izrecno banko NKBM, je pisno večkrat pozvala, naj založijo denar za vzdrževanje in varovanje objekta. Hotel spada v posebno stečajno maso družbe Hit Bovec, ki je zavarovana s hipoteko, kar pomeni, da bo od prodaje hotelskega kompleksa poplačana izključno NKBM. Preostali upniki bi bili poplačani le, če bi hotel uspeli prodati nad vrednostjo 2,5 milijona evrov.

»NKBM sem večkrat pozvala, naj predložijo sredstva za zavarovanje in vzdrževanje hotela, vendar so mi odgovorili, da za to ne izkazujejo interesa,« pravi Pušenjakova.

S Picigo in bovškim županom se bodo sestali danes in se dogovorili, kako naprej. Hit je namreč pripravljen v vzdrževanje vložiti še nekaj denarja, čeprav si po besedah Picige od stečaja ne obetajo ničesar in je zanje bovška zgodba odpisana.

Za hotel dva interesenta

Pušenjakova bo preko zime za najbolj nujna vzdrževalna dela, to je ročno kidanje zasneženih balkonov, potrebovala minimalno 600 evrov mesečno. Za sanacijo strehe bi potrebovala pol milijona evrov, ki pa jih nima kje vzeti.

Naslednja dražba, na kateri bo poskušala hotel Kanin prodati za 3.060.000 evrov z nepremičninami in premičninami vred, je po odločbi sodišča razpisana za konec januarja prihodnje leto. Za dražbo, ki bo potekala z zniževanjem cene, naj bi bila trenutno dva resna interesenta, eden domač, drugi iz tujine.

Med tujimi interesenti za nakup hotela Kanin ni ruskega podjetja Ilev Inženiring, ki se je na javni dražbi že potegovalo za nakup drugega propadlega bovškega podjetja ATC Kanin v stečaju. Naslednja dražba bo 16. decembra. »Računamo, da bo dražba neuspešna. Če bo potrebno, bomo prišli zraven, sicer računamo na prodajo s pogajanji z neposrednimi pogodbami. Za nakup hotela Kanin pa nismo zainteresirani,« pojasnjuje Carmen Dobnik, odvetnica ruskega interesenta Ilev Inženiring. Izklicna cena za ATC Kanin naj bi tokrat znašala 1,1 milijona evrov, ki se bo na dražbi zniževala do 860.000 evrov, kar je za Ruse še vedno daleč previsoka cena.