Priporočamo vam, da najprej na enem mestu zberete vse kable, kabelske podaljške in priključke, ki ležijo po celem stanovanju. Poiščite vse kable, ki jih uporabljate za polnjenje mobilnih telefonov, poslušanje glasbe, gledanje televizije ali računalnika, napajanje kamere ali fotoaparata, ne pozabite niti na slušalke.

Počistite in se znebite nereda

Kable izključite iz vtičnic in elektronskih naprav, nato pa posesajte prah, ki se je nabiral v njihovi bližini. Očistite prah pod pisalno mizo, kjer stoji računalnik, za omaro in v okolici, tla pa obrišite še s krpo. Svetujemo vam, da kable označite z imeni, če se bojite, da boste pozabili, za kaj točno so namenjeni. Poleg računalnika običajno dobite daljše kable, ki v mnogih primerih sploh niso potrebni – zamenjajte jih z bolj praktičnimi krajšimi kabli, ki bodo služili istemu namenu. Namesto navadnih USB-priključkov pa uporabite USB-razdelilnik, saj boste zmanjšali nered.

Kable pospravite v škatle

Ko vse prenosne kable zberete na enem mestu, vsakega posebej natančno zložite, tako da bodo potrebovali čim manj prostora, ko jih boste shranili, obenem pa jih med seboj ne boste mogli zamenjati. Kable spnite s plastičnimi sponkami, zatem pa pripravite poseben prostor za njihovo hrambo. Vzemite stare škatle za čevlje ali druge podobne škatle, v katere boste lahko položili zložene kable. Znotraj škatle uredite več ločenih območij, pri tem pa si na primer pomagajte z razrezanim kartonom, stiroporom ali podobno pregrado. Tako ustvarite več predalov, ki jih obložite z okrasnim papirjem, na vrh posameznih predelov pa prilepite samolepilne nalepke, na katere napišete njihovo vsebino. Uporabite lahko tudi kartonske rolice toaletnega papirja.

Kaj s kabli, ki ostanejo v napravah?

Kable, ki ostanejo priključeni, uredite tako, da pod mizo pritrdite več kljukic, za katere jih boste lahko zataknili in skrili. Ne smete jih spravljati pod preprogo ali pod težko pohištvo; prav tako jih ne pritrjujte na stene, s katerih naj tudi ne visijo. Skupino kablov, ki potekajo v isto smer, lahko pritrdite s plastičnimi kabelskimi sponkami, da ostanejo skupaj. Skriti kabli bodo preprečili spotikanje in nevarnost, da bi otroci priključeni predmet s kablom zvlekli na tla.