Preiskavo še vedno ovira otežen dostop do prizorišča

Letalo je strmoglavilo že pred več kot tremi meseci in pol, bilo pa je na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

Preliminarno poročilo, ki so ga strokovnjaki izdali septembra, je razkrilo, da je letalo razpadlo v zraku, in sicer najverjetneje po tem, "ko so ga zadeli številni visokoenergetski objekti".

Sicer pa preiskavo ovira otežen dostop do prizorišča, saj je ta zaradi nenehnih spopadov med vladnimi silami in proruskimi separatisti precej omejen. A nizozemske in ukrajinske ekipe so v petek izkoristile trenutek zatišja in obiskale prizorišče.

Ostanke bodo sprva preiskali forenzični strokovnjaki v Ukrajini

Najdene človeške ostanke bodo sprva preiskali forenzični strokovnjaki v ukrajinskem mestu Harkov, nato pa jih bodo poslali na Nizozemsko, od koder je bilo največ žrtev te letalske katastrofe.

Medtem je malezijski obrambni minister Hishammuddin Hussein sporočil, da je bilo v preiskavi nesreče identificiranih vseh 43 malezijskih državljanov, ki so se nahajali na letalu, še poroča dpa.

Na vzhodu Ukrajine pred volitvami novi spopadi

Na vzhodu Ukrajine, kjer bodo prebivalci samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk v nedeljo volili predsednika in parlament, so izbruhnili spopadi, v katerih je bilo v zadnjih 24 urah ubitih šest ukrajinskih vojakov, deset pa je bilo ranjenih, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile ukrajinske oblasti.

Kot je poudaril tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Volodimir Poljovij, najnovejše nasilje kaže, da separatisti še naprej kršijo septembra sklenjeni sporazum o prekinitvi ognja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spopadi potekajo na ruševinah letališča severno od mesta Doneck, ki je delno še vedno v rokah ukrajinskih sil, čeprav se nahaja na ozemlju pod nadzorom proruskih separatistov. Eksplozije je bilo ponoči in danes slišati tudi iz središča tega mesta.

Po navedbah nekaterih medijev so spopadi povezani z nedeljskimi volitvami, priprave za katere so v polnem teku.

Samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk nista sodelovali na parlamentarnih volitvah, ki so drugod po Ukrajini potekale pred tednom dni, nedeljske volitve pa bi lahko prinesle nove napetosti.