Listje je kot naravna snov pravzaprav mnogo predragoceno, da bi se ga samo znebili in ga skupaj z naravnimi snovmi, ki so shranjene v njem, odtegnili zemlji. Zlasti pod drevesi in grmovjem ga lahko mimo pustite ležati. Na tem mestu deluje kot naravna zastirka, ki počasi trohni in se spreminja v s humusom bogato plast zemlje, ki substratu vrača dragocene hranilne snovi. Na tratah in poteh ter na ribniku pa je listje zelo moteče in škodljivo pa tudi nevarno, zato je bolje, da ga od tam odstranjujete.

Kam z jesenskim listjem?

V mirnem kotičku vrta je listna kopica idealno zimsko skrivališče za ježe in druge koristne živali. V ta namen lahko tudi napolnite velik zaboj z veliko suhega listja. V posodi za hitro kompostiranje (posebni vrsti posode za kompost) listje skupaj z drugimi odpadki trohni zelo hitro. Napolnite jo z ovenelim in narezanim listjem in dodajte posebno sredstvo, ki pospešuje trohnenje. Listje lahko uporabite kot zastirko na zelenjavnih gredicah, na tleh pod grmovjem jagodičja ali na gredicah z jagodami. Suho listje potresite v 4 do 6 centimetrov debelo rahlo plast. Z večjimi vejami preprečite, da bi listje odnašal veter.

Listje in drugi odpadki

Majhno količino listja lahko skupaj z drugimi odpadki in vejevjem dodate normalnemu kompostu. Za dobro in hitro gnitje pripravite izmenjujoče se plasti listja in grobega rahlejšega materiala (kot so zdrobljene veje in vejice), pa tudi drobnega materiala (kot so nekuhani rastlinski kuhinjski odpadki). Med njimi nanesite tudi pokošeno travo (le v tankih plasteh) in stebla cvetlic. Tako omogočite hitro odtekanje vode in dobro prezračenost. Skupaj s temi materiali tudi manjša količina listja hitro strohni in postane del dragocene kompostne zemlje, ki jo izkoristite za izboljšanje zemlje v vrtu.

Tako prihranite čas!

Pri pozni košnji trate kosilnica nareže tudi listje, ki leži na trati. Tako prihranite od 5 do 40 ur grabljenja listja. Listje lahko na drobno narežete v drobilniku ali rezalniku, saj tako hitreje strohni.

Vir: www.slonep.net