Priporočamo vam, da pograbljeno listje najprej zdrobite na manjše delce, preden ga dodate na kompostni kup. Tako se bo namreč listje prej spremenilo v hranljiv kompost, saj bo razgradnja potekala hitreje. Če imate velik kup listja, ga ne raztrgajte ročno, temveč uporabite kosilnico za košnjo trave, s katero listje preprosto prevozite.

compost_autumn_leaves_800x800.jpg

Raztrgano listje zakopljite v kompostni kup

Zdrobljeno listje lahko potem dodate na kompostni kup, in sicer tako, da poskušate novi kompostni material zakopati čim globlje v kup. Če boste listje prekrili, se bo tudi prej spremenilo v kakovostno prst. Preverite še, če je treba na kup dodati še kaj gnoja ali dodatkov – to je priporočljivo predvsem v primeru, če ste šele pred kratkim začeli kompostirati organske odpadke.

Obračanje komposta

Kompostni kup nato na vsake štiri ali pet dni obrnite, pri mešanju pa si pomagajte z vilami. Material, ki je bil prvotno na vrhu, z vilami premaknite na sredino kupa, medtem ko tistega iz sredine prestavite na vrh. Postopek ponavljajte daljše časovno obdobje. Razmislite tudi, da bi pozno jeseni in pozimi čez kompost dodali močno nepremočljivo ponjavo, ki bo zadrževala toploto v kupu in ščitila kompost pred vremenskimi vplivi.

turn_compost.JPG

Koliko listja dodati na kup?

Koliko listja dodate na kup, je pravzaprav odvisno od vas, saj ni posebnih omejitev. Če nameravate pograbiti vse listje z vrta in okolice doma ter ga vsega dodati na kompostni kup, ga najprej zdrobite. Vendar pa je pametno, da nekaj listja porabite tudi za mulčenje rastlin, s čimer boste čez zimo zaščitili zemljo okoli trajnic.