120 ljudi, zadolženih za odstranjevanje snega, ima precej težav z močnim vetrom, ki pa po neurju počasi slabi in konec tedna naj bi ponovno posijalo sonce in poskrbelo za zimsko idilo. Na obeh veleslalomih bodo slovenske barve zastopali Tina Maze, Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik ter Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Mazejeva v Söldnu slavila že trikrat, vrhunec sezone pa bo SP

Mazejeva bo sezono prvič začela v vlogi aktualne veleslalomske olimpijske prvakinje; lansko premiero v Söldnu je začela slabše od želja in končala zgolj na 18. mestu, svojo rekordno sezono 2012/2013 pa je tu začela z zmago. V Söldnu je slavila že trikrat, v letih 2002, 2005 in 2012.

Vrhunec nove sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v ameriškem Vailu in Beaver Creeku, kjer bo 31-letna Črnjanka branila zlato superveleslalomsko ter srebrni medalji v superkombinaciji in veleslalomu iz SP leta 2013 v Schladmingu, vrhunsko telesno pripravljena pa bo znova napadala tudi vrh v svetovnem pokalu.

Brez Höfl-Riescheve in Schildove, a spet z Vonnovo

Karieri sta po prejšnji zimi končali izjemna vsestranska nemška smučarka Maria Höfl-Riesch in odlična avstrijska slalomistka Marlies Schild, v smučarsko karavano pa se po poškodbi vrača ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala in olimpijska zmagovalka v smuku leta 2010. V začetku oktobra je po devetih mesecih in operaciji kolena znova bila spet na snegu. Skušala se bo čim bolje pripraviti, da bo lahko decembra nastopila na svoji prvi tekmi po premoru, na svetovnem pokalu v kanadskem zimskošportnem središču Lake Louise.

Stavnice pred prvo tekmo največ možnosti za skupno zmago v svetovnem pokalu pripisujejo lanski zmagovalki Avstrijki Anni Fenninger in Tini Maze, med favoritinje sezone pa spadajo tudi predstavnice nove generacije, ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, Tina Weirather iz Liechtensteina in Švicarka Lara Gut.

Lahko po smoli Svindala sploh kdo ustavi Hirscherja?

Veliki kristalni globus pri moških bo branil Avstrijec Marcel Hirscher, ki si ga je v minuli zimi zagotovil v dramatičnem finišu z 131 točkami prednosti pred Akselom Lundom Svindalom. Norvežana pa letos ne bo med njegovimi konkurenti, saj si je pred dnevi med igranjem nogometa strgal Ahilovo tetivo in je zanj sezona praktično že končana, čeprav trmasti Svindal še ni obupal in bi rad okreval do svetovnega prvenstva. Največja Hirscherjeva tekmeca v letošnji sezoni naj bi tako bila Francoz Alexis Pinturault in Američan Ted Ligety, Slovenci pa po nekaj slabših sezonah tudi letos verjetno ne bodo v ospredju.

Kaj bo z Zlato lisico?

Skupaj bo v svetovnem pokalu 72 tekem, 38 za moške in 34 za ženske, tekmovanji pa sta predvideni tudi v Sloveniji. Medtem ko bi tekmovanje alpskih smučarjev za pokal Vitranc v Kranjski Gori preprečilo le slabo vreme, pa je zaradi stečaja Športnega centra Pohorje veliko bolj vprašljiva Zlata lisica v Mariboru, ki bi jo, če tekme na Štajerskem ne bi moglo biti, po besedah predsednika Smučarske zveze Slovenije Enza Smrekarja lahko prestavili na Gorenjsko.