Dobra dva meseca po koncu sezone, v kateri je osvojila dva naslova olimpijske prvakinje, je trajalo, da je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze stopila pred novinarje in jim povedala nekaj novosti, ki se obetajo v prihodnji sezoni. Potem ko je bilo kmalu jasno, da bosta šampionsko ekipo zapustila trener Mauro Pini, ki je več kot uspešno sklenil trimesečno pogodbo, ko je v ekipo prišel kot gasilec po odhodu Walterja Ronconija, ter nepogrešljiva fizioterapevtka Nežka Poljanšek, je ves alpski smučarski svet ugibal, kdo bosta novi imeni. In tudi, ali bo Andrea Massi ostal v ekipi, potem ko je po finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju dejal, da je bil morda zadnjič vodja najboljše ekipe na svetu, kot imenuje Team to aMaze. Dve tretjini odgovorov je od včeraj naprej znanih. Novi trener Tine Maze bo Valerio Ghirardi, italijanski strokovnjak, ki je v preteklosti vodil italijansko žensko reprezentanco, največje uspehe pa je doživel kot trener dvakratne svetovne prvakinje Isolde Kostner. Andrea Massi ostaja na čelu ekipe, medtem ko ime novega fizioterapevta še ni znano.

Tiskovna konferenca v Mariboru je trajala skoraj dve uri, razlog pa je bil, da je bila zelena nit samostojna kariera Tine Maze, v kateri je skupaj z Massijem podoživljala vse najlepše trenutke, ko je na velikih tekmovanjih osvajala kolajne. Sprva smo pomislili, da bo v nadaljevanju takšnega nepričakovanega scenarija celo presenetila s koncem športne poti, a se je vendarle vse skupaj končalo drugače. Z optimizmom je zrla v prihodnost, v kateri bo še najmanj eno sezono navduševala s športnimi uspehi. Več kot toliko ni upala napovedati, je pa mogoče, da bo vztrajala na belih strminah največ dve sezoni. Kot pravi, na naslednjih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji kot aktivna tekmovalka gotovo ne bo nastopila. V spominih na pretekle, polpretekle in aktualne uspehe se je Tina Maze včeraj spomnila nekaterih imen, ki so ji in ji zvesto stojijo ob strani ter jih nagradila s pozornostmi. Prvi jo je prejel njen prvi trener Blaž Jelen, kasneje njen matični Smučarski klub Črna na Koroškem, ki mu je izročila količke, še kasneje odvetnik Damijan Terpin, ki je postal častni predsednik ekipe, na koncu pa se je iz srca zahvalila še zakoncema Jarc, pri katerih je tudi potekala tiskovna konferenca in kjer se je rodila ideja o samostojni karieri šampionke.

»V Lenzerheideju me je eden od italijanskih novinarjev napačno povzel, in potem je o tem poročal širni svet. Skratka, po koncu minule sezone smo se odločili, da iščemo nekoga, ki bo razbremenil ekipo. Valeria sem v preteklosti občudoval kot strokovnjaka v Cortini d'Ampezzo in vesel sem, da smo našli skupni jezik. Tri leta je bil zunaj alpskega smučanja in je lačen izzivov. Takšnega trenerja potrebujemo v ekipi. Ne pa nekoga, ki bi se nam priključil zaradi Tininih preteklih uspehov,« je pojasnjeval Andrea Massi, ki je dejal, da so z Ghirardijem podpisali enoletno pogodbo, kolikor časa bo tudi sam še član ekipe, potem pa se bo od nje nepreklicno poslovil, tudi če se bo najboljša slovenska športnica odločila, da bo še nadaljevala sezono.

»Brez besed ostanem, ko poslušam vse uspehe, ki jih naštevate ob mojem imenu. Potem ko je minilo nekaj časa od konca minule sezone, lahko povem, da je bila resnično zahtevna. Eno sezono prej sem zbrala rekordnih 2414 točk, ki so me dušile, kot bi živela na takšni nadmorski višini. Vesela sem, da se je sezona iztekla tako, kot se je, da sem postala dvakratna olimpijska zmagovalka. Vesela sem tudi, da sem sestopila s takšne višine, saj sedaj precej lažje funkcioniram. Laže bom spet napadla, laže našla motiv,« se je minule sezone spominjala Tina Maze, ki je še pred tem dejala, da se maja predvsem posveča študiju na mariborski pedagoški fakulteti, kjer ji gre zelo dobro in se veseli bodočega dela z otroki. »Moj prioritetni cilj v prihodnji sezoni bo, da napredujem v slalomu. Težko vam razložim, kako naporno je tekmovati, če v tej disciplini nimaš zaupanja vase. To se je dogajalo preteklo sezono. Če bom uspešna v slalomu, bom lahko osvojila tudi veliki kristalni globus. V smuku so važne predvsem izkušnje in teh imam dovolj. Ker sem po duši veleslalomistka, verjamem, da bom lahko tudi v superveleslalomu še dosegala odmevne rezultate,« je pred približno stoterico poslušalcev in najbližjih podpornikov razlagala Tina Maze.

»Po igrah v Vancouvru sem se zaradi osebnih razlogov za tri leta umaknil iz smučarije. Ponudbo za vstop v ekipo Tine Maze sem prejel že v pretekli sezoni, a sem tedaj že sklenil pogodbo z italijansko paraolimpijsko vrsto. Nisem želel pustiti športnic na cedilu. Ves čas sem stiskal pesti za Tino, in ko je prišel nov klic, nisem razmišljal o tem, ali ponudbo sprejmem ali ne. Skupaj smo odšli na tridnevni trening opreme in hitro našli skupni jezik. Moja naloga v ekipi je, da skrbim za to, da bo Tina še naprej dosegala vrhunske rezultate ter da ne bo zapihal kakšen neugoden veter, ki bo priprl ali zaprl vrata do šampionskih zgodb,« je svojo plat zgodbe predstavil Valerio Ghirardi.