Potem ko so naši predniki uporabljali živalsko krzno in mah kot spalne podloge, so Grki in Rimljani naredili postelje za središče svojega družbenega življenja. Po velikih blazinah in svilenih prevlekah se je v 13. stoletju na takratnem »trgu« pojavil nov simbol moči in prestiža – baldahin.

Zaščita pred nezaželenimi pogledi in žuželkami

Visoko dvignjen lahkotni zastor je iz postelje naredil ritualno mesto in je imel še en, veliko bolj praktičen pomen. Naloga baldahina je bila ščititi pred neželenimi pogledi, komarji in drugimi insekti, pa tudi pred mrazom v neogrevanih prostorih. Tako se je začela zgodba o baldahinu.

Brez baldahina princese pač ne morejo

Ker je bila opisana v mnogih pravljicah, je postelja z baldahinom dobila status pohištva, brez katerega ne more živeti nobena poštena princesa – ali vaša hčerka. Zaradi neustavljivega napredka tehnologije izdelave pohištva postelje z baldahinom dandanes izdelujejo v neštetih oblikah. Kupci tega romantičnega kosa pohištva lahko izbirajo barve, vzorce, potiske in obrobe zaves, ki visijo nad njihovim vzglavjem, ali pa se odločijo samo za ogrodje. Nekoč je bil baldahin narejen predvsem iz belih prosojnih tkanin, danes pa so v igri prav vse barve.

Poceni razkošje v spalnici

V zadnjih letih je postelja z baldahinom spet postala priljubljena, predvsem zato, ker po mnenju strokovnjakov ta kos pohištva spalnici daje aristokratski vtis. Včasih je dovolj le malo domišljije in vaša soba je videti popolnoma nova in razkošna, baldahin pa se izkaže kot zelo dobra rešitev. Prednost je tudi v tem, ker baldahin ni drag. Z malo mizarskih spretnosti lahko na stranice katere koli postelje postavite ogrodje zanj, vse drugo pa je stvar domišljije in želja. Lahko pa si omislite tudi sodobno posteljo s stiliziranim baldahinom, za katero pa boste morali krepko globlje seči v žep.