Posteljni baldahin so prvič uporabili v 13. stoletju, njegov prvotni namen pa je do danes skoraj izginil. Včasih je bila postelja z baldahinom privilegij, zdaj pa je romantično in elegantno zatočišče za ljudi z izbranim okusom. Baldahin naj bi simboliziral moč lastnika, neke vrste prestiž, saj je bil običajno izdelan iz najboljših in dražjih materialov.

baldahin.jpg

Romantičen stil prostora

Poleg tega, da je naloga baldahina še danes ustvarjanje občutka razkošja, pa istočasno tudi varujepred insekti, pozimi pa celo pomaga zadrževati toploto v postelji. Prvotno je baldahin visel s stropa, kasneje pa so izdelali konstrukcijo nad posteljo, prek katere visi nežna tkanina.

V spalnici lahko namestite najrazličnejše stile baldahina, ki ga lahko popolnoma prilagodite slogu interjerja − od enostavne lesene konstrukcije, ogrodja iz kovanega železa in plastike pa vse do jekla. Izberite takšno konstrukcijo, ki se bo lepo skladala s podobo vašega prostora.

baldahin_1.jpg

Dolžina baldahina

Baldahin je lahko izdelan iz svile, platna, satena, bombaža in med drugim celo žameta. Da lepše pade ob postelji, pa mora segati čisto do tal. Pri čiščenju s sesalnikom boste zato le morali malo paziti in tkanino dvigniti s tal, da je po nesreči ne posesate.

Če ste malo bolj ambiciozni, lahko okvir za baldahin izdelate tudi sami. Na primer: na strop nad posteljo z obeh strani pritrdite običajne lesene palice, ki jih sicer uporabljate za zavese na oknih, nato pa čeznje obesite primerno tkanino.

baldahin_3.jpg

Baldahin tudi zunaj

Postelja z baldahinom pa ni rezervirana samo za spalnice, temveč jo lahko imate tudi na vrtu oziroma terasi. Z malo improvizacije si lahko elegantno zavetje naredite kar sami − izberite bele in lahke tkanine, postelji pa dodajte še nekaj mehkih okrasnih blazin.