Stečajna upraviteljica telekomunikacijskega podjetja T2 Danica Čuk meni, da je podjetje, ki ima več kot 175.000 naročnikov in več kot 300 zaposlenih, primerno za prodajo kot poslovna celota, a le pod pogojem, da ohrani redno poslovanje tudi v postopku stečaja. To bi pomenilo, da bi T2 normalno posloval vse do prodaje, kot je veljalo za primer Rimskih term. Končno odločitev o tem bo sprejelo sodišče, ki pa je medtem Čukovi že potrdilo predlog o dokončanju nujnih poslov in odobrilo plačilo stroškov poslovanja družbe, in sicer do konca letošnjega leta. Sodišče je T2 tako hkrati omogočilo ohranitev naročniških pogodb, ki podjetju zagotavljajo prihodke, kot vire za izvajanje procesov, s čimer bo podjetje izpolnjevalo svoje obveznosti do naročnikov in se s tem ognilo odpovedim pogodb. Naj zgolj omenimo, da je T2 po zadnjih podatkih o številu priključkov na fiksni širokopasovni dostop do interneta na tretjem mestu, svoj delež pa je povečal z 18 na 18,3 odstotka.

Podjetje T2 bo po predlogu stečajne upraviteljice nadaljevalo tudi trženjske akcije, saj se bojijo, da bi lahko v nasprotnem primeru naročniki to razumeli, kot da jim v prihodnje ne bodo več mogli ponujati storitev v enakem obsegu, čemur bi sledile odpovedi naročil. V vsakem primeru, ko bi T2 zaradi takšnega ali drugačnega razloga izgubljal naročnike, pa bi morala stečajna upraviteljica znova presojati, ali je dejansko še ugodneje iskati kupca za podjetje kot celoto ali ne. Čukova je na podlagi projekcij ocenila, da bi lahko T2 do konca leta, če ohrani naročniška razmerja, ustvaril okoli pet milijonov evrov pozitivnega denarnega toka in tri milijone evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Tako bi T2 stroške poslovanja v celoti kril iz svojih prihodkov, s čimer se stečajna masa ne bi zmanjševala, ampak bi se za ustvarjen dobiček povečala. Do konca leta bo T2 glede na predračun stroškov, ki ga je sodišče stečajni upraviteljici že potrdilo, za financiranje nujnih poslov porabil 13,6 milijona evrov. Največ, nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, predstavljajo stroški, povezani z izvajanjem internetnih povezav, storitev televizije ter fiksne in mobilne telefonije, tudi slabi trije milijoni stroškov so povezani z zagotavljanem omrežja, obnavljanjem licenc in vzdrževanjem. Stroški dela – podjetje ima 311 zaposlenih in 77 študentov – pa bodo po ocenah znašali okoli 2,9 milijona evrov.

Spomnimo, da je za stečaj T2 v veliki meri odgovorno poslovodstvo, ki je bankam obljubljalo 55-milijonsko poplačilo v letošnjem letu. Zadnji trenutek jih je zavrnilo z argumentom, da njihove zastavne pravice niso bile pravilno vpisane in da zato niso upravičene do poplačila ločitvenih terjatev. Sodišče je pritrdilo bankam, ki bi s projektom utrpele že več kot 200 milijonov evrov izgube, ker T2 v skladu s potrjenim načrtom prisilne poravnave ni poplačal ločitvenih terjatev, pa je samodejno izpolnil pogoje za stečaj. Tega so sicer zahtevale Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Banka Celje in Hypo banka. Zadnji lastnik T2 so bila podjetja, povezana s prvim možem Gratela Jurijem Krčem.