Časnik poudarja, da Rodeta motijo papeževi govori o socialni pravičnosti. Sklicuje se na del sredinega pogovora kardinala Rodeta za slovenske medije, v katerem je dejal, da so papeževi nazori, denimo glede kapitalizma in socialne pravičnosti, "ideološko precej levi" ter da je "zaznamovan z okoljem, iz katerega prihaja".

"V Južni Ameriki so velike socialne razlike in debate o tem so del vsakdanjika. Sicer pa ti ljudje veliko govorijo in rešijo malo problemov," je dejal Rode. Jutarnji list ob tem dodaja, da je Rode preživel slabi dve desetletji v politični emigraciji v Argentini, kjer je "očitno dobil antipatijo do socialne pravičnosti".

"Kot ljubljanski nadškof je bil zvest svojim izseljenskim političnim idiosinkrazijam. Zaostril je odnos s civilno družbo, Cerkev v Sloveniji pa porinil na pot plenilskega kapitalizma, njegova sodelavca (Anton) Stres in (Franc) Kramberger pa sta jo pahnila v bankrot in sramoto," piše časnik.

Islamski center v Ljubljani označil za »center terorizma«

Rodetova obnova baročnega dvorca Goričane, v katerem si je na tuje stroške uredil luksuzen 427 kvadratnih metrov velik apartma, je na ljubljanskem sodišču. Preprečil je tudi gradnjo islamskega centra v Ljubljani in trdil, da gre za "center terorizma v Evropi", navaja Jutarnji list.

"Tisti, ki ne marajo Rodeta, o njem pravijo, da ima nrav goloba: kjerkoli leti, pusti sledi, ki jih je treba dolgo čistiti," še pikro dodaja. "Kardinal Rode je 80-letnik, ki ne more več biti član konklava. Nima nobenih zadolžitev niti obveznosti, zato lahko svobodno kot ptica govori o papežu," sklene hrvaški časnik.