Jesenski čas najmočneje doživljamo skozi široko paleto barv v naravi, ki se raztezajo od zelene, rumene in oranžne do odtenkov rjave. Ko jih prenesemo v domače okolje, vnesemo vanj harmonijo, ki preverjeno sprošča in spodbuja dobro razpoloženje. Jesenske barve se med seboj dopolnjujejo, tako da pisani kolaž ne povzroči kaosa, ampak je očem prijeten.

Dekoracija s plodovi, vejami in listjem

Tople barve jesenske narave v domu najenostavneje uporabimo tako, da ga okrasimo z jesenskimi plodovi, kot so kostanj, koruza, žir in buče, ter z aranžmaji iz suhih vej in raznobarvnega listja. Posežemo lahko tudi po dekorativnih predmetih, denimo okrasnih vazah, pladnjih ali umetniških slikah, v katerih se zrcali jesenski čas. Motivi iz narave interjer obogatijo in ga izpolnijo z občutkom, da je narava okoli nas in v nas. Takšna dekoracija je primerna za vse prostore – od kuhinje in dnevne sobe do spalnice in kopalnice.

Mehke dekorativne tkanine v toplih barvah

S tkaninami v toplih barvah vabljivo vzdušje v domu še podčrtamo. Le-te naj bodo mehke in prijetne na otip ter seveda obvezno v barvah jeseni. Pregrinjala za sedežne garniture, prevleke za stole ter dekorativne blazine z diskretnimi rastlinskimi motivi iz bogatih tkanin, kot je žamet, so prava izbira. Zavese v jesenskih barvah naj bodo lahke in zračne, vtis pa dopolnite z dekorativnimi zastori iz gostih in težkih materialov v izrazitejšem in temnejšem tonu, ki je usklajen z drugimi tkaninami v prostoru. Kombinirajte različne vzorce, rastlinske in geometrijske motive ali različne nianse enobarvnih tkanin. Enake tkanine lahko uporabite tudi za zidne dekoracije, ki jih izpopolnite s suhimi jesenskimi plodovi.

Elementi in motivi dreves ter rustikalni stil

Pravi ljubitelji jesenskega vzdušja obvezno vnesejo v interjer tudi elemente in motive dreves. Nianse rjave barve se odlično skladajo z drugimi toplimi jesenskimi barvami na tkaninah, dekorativnih detajlih, preprogah ali barvo sten. Leseno pohištvo ustvarja toplo in prijetno bivalno okolje, stilno pohištvo pa je vedno v trendu. Romantični jesenski vtis lahko poudarite tudi z rustikalnimi elementi, ki so zaradi trenda vračanja k naravi zadnje čase zelo priljubljeni. V prostoru so navzoči bodisi z detajli bodisi s celovito opremo in ureditvijo v rustikalnem stilu.

Vir: www.tportal.hr