Danes bodo v Trbovljah izbrali gazelo savinjsko-zasavske regije 2014. Nominirana podjetja so Baumüller Dravinja iz Slovenskih Konjic, rogaški MOS Servis, ki je bil nominiranec že lani, ter velenjska Plastika Skaza. Vsa tri podjetja se ponašajo z bonitetno oceno A1++, prav tako so vsa po številu zaposlenih že srednje velika podjetja. Danes izbrana regijska gazela bo tretja finalistka od šestih finalistk izbora Gazela 2014, ki so bo odvil v Cankarjevem domu v Ljubljani 22. oktobra.

Leta 2013 je bilo za regijsko gazelo prepoznano družinsko podjetje iz Braslovč Termo-tehnika, ki je bila tudi bronasta gazela. V intervjuju za Dnevnik je tedaj Bogdan Kronovšek, direktor Termo-tehnike, ki naj bi še pred zimo zagnala proizvodnjo v novih prostorih, dejal, da že vrsto let ugotavljajo, da je podpora gospodarstvu zelo slaba, predvsem jih motijo birokratske ovire. »Ne gre za neke strašne zaplete, ampak ko mora nekdo podpisati kakšen dokument, pa za to nima motivacije, lahko ta dokument ostane na kupu papirjev kakšnega ministrstva.«

Tudi o tem in o drugih težavah, ki ovirajo rast gospodarstva in slabijo njegovo konkurenčnost, bodo danes spregovorile gazele na srečanju pri trboveljskem županu Viliju Trevnu. Pogled na seznam sto najhitreje rastočih podjetij kaže, da jih imajo v Trbovljah pet, kar občino postavlja med boljšo tretjino, kjer še vedno prednjači Celje, sledijo pa Velenje, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice in Šentjur. Sicer pa je ta regija dala od leta 2001 do lani kar pet zlatih gazel, tri srebrne in dve bronasti.

Letošnjih sto najhitreje rastočih gazel savinjsko-zasavske regije je med letoma 2008 in 2013 prodajo povečalo s 162 milijonov evrov na 420 milijonov evrov. V teh petih letih so ustvarile tudi 1356 zaposlitev, medtem ko je regijsko gospodarstvo izgubilo 7798 delovnih mest, kar predstavlja 13-odstotni padec. Letošnje savinjsko-zasavske gazele izkazujejo najbolj konservativno finančno politiko med vsemi šestimi regijami: v strukturi financiranja delež kapitala po podatkih iz leta 2013 znaša 58,4 odstotka, lani pa je znašal 33,6 odstotka.

Gazela vse močneje povezuje mlade podjetne ljudi in gazele. Tako se bo danes predstavilo dijaško podjetje TOC, ki so ga ustanovili dijaki STPŠ Trbovlje pod okriljem organizacije Ja-Ye (Junior achievement – Young enterprise), zmagovalci natečaja Več kot les s predstavitvijo ideje večnamenske klopi ter Zavod Super glavce in ekipa Black & white. Gre za skupino FLL, osnovnošolce I. OŠ Celje, ki bodo tako kot Robosončki v Lipici na temo Besnenje narave predstavili svojo rešitev.

Kulturni del programa pa bodo sooblikovali plesalci plesne šole Urška in glasbeniki Glasbene šole Celje. Za uvod bo poskrbela futuristično obarvana plesna točka pod okriljem Plesne šole Urška Ljubljana, v nadaljevanju pa bodo zaplesale plesalke plesne šole Urška Zagorje, ki so tudi državne prvakinje. Zvoki klasike pa bodo napolnili dvorano po zaslugi trobilnega kvarteta, ki ga sestavljajo dijaki glasbenih oddelkov I. gimnazije v Celju in Glasbene šole Celje – Tobija Hrastnik, Kristjan Zupan, Tilen Kočevar in Blaž Košec pod mentorstvom Lovra Žgajnerj. Kvartet deluje v sestavi dveh trobent, baritona in roga.