Ulissi, ki je leta 2011 zmagal na kolesarski dirki po Sloveniji, je na letošnjem Giru zmagal v 5. in 8. etapi, enkrat je osvojil drugo mesto, dirko pa je zaradi bolezni končal po 17. etapi.

Ulissiju so dokazali preveliko vrednost salbutamola, ki se ga uporablja za zdravljenje astme, obenem pa je uvrščen tudi na seznam prepovedanih poživil oziroma snovi. Pri moštvu Lampreja menijo, da je kolesar, ki je imel težave s prehladom, vzel ventolin. Kolesar ima sicer dovoljenje za uporabo tega splošnega zdravila za astmo, vendar pa je preiskava pokazala, da je imel v urinu dvakratno koncentracijo salbutamola od dovoljene.

Kolesarja so začasno suspendirali, kot je poročal v današnji izdaji britanski Guradian. Ker pa v moštvu niso dobili nadaljnjih navodil od Švicarske kolesarske zveze, ki je Ulissiju izdala tekmovalno licenco, kako ukrepati, so začasni suspenz preklicali in kolesarju dovolili udeležbo na italijanski dirki za pokal Bernocchi. V tem času pa so se očitno zbudili tudi v švicarski zvezi ter sprožili disciplinski postopek proti Ulissiju, kar je pomenilo, da je bilo prisiljeno moštvo Lampre 25-letnega kolesarja suspendirati še enkrat.

"Mednarodna kolesarska zveza UCI nas je obvestila, da se mora kolesar zglasiti pri disciplinski komisiji švicarske zveze," so sporočili iz Lampreja. Ulissiju sicer za dopinški prekršek grozi dveletna prepoved vseh tekmovanj, če bo spoznan za krivega.

Degenkolb pristal v bolnišnici

John Degenkolb, ki je na dirki po Španiji oblekel zeleno majico za najboljšega sprinterja oziroma za najboljši točkovni izkupiček, je po vrnitvi iz Španije doma v Frankfurtu pristal v bolnišnici. Nemškemu sprinterju se je vnela rana, ki jo je na dirki dobil pri padcu, zato so ga nemudoma poslali na bolnišnično zdravljenje.

"Rana na levi nogi, ki jo je dobil pri padcu, se je vnela, zaradi njegove varnosti smo se odločili, da ga za nekaj dni pošljemo v bolnišnico," je za nemški Bild dejal vodja njegovega moštva Giant-Shimano Jörg Werner.

Petindvajsetletni Degenkolb je na svojem Facebook profilu zapisal: "Po vrnitvi iz Španije sem komaj hodil, zato me je moštveni zdravnik nemudoma poslal v bolnišnico, kjer so takoj začeli zdravljenje z antibiotiki. Še nekaj dni bom ostal v bolnišnici na opazovanju, tako da svetovno prvenstvo še vedno ostaja v načrtih."