Klubski kolega Jana Polanca je znan tudi kot zmagovalec dirke Po Sloveniji in kraljevske etape na Golte leta 2011. Bil je eden glavnih favoritov in upravičil vlogo s prvo italijansko zmago letos. Je specialist za tovrstne zaključke, ko na klancu ostane večja skupina. »Prenašati vlogo favorita je vedno težko. Vsem si cel dan na očeh in budno pazijo na vse poteze. Zaradi tega je treba biti na vse še toliko bolj pripravljen. V zaključku sem se znašel v odličnem položaju zahvaljujoč kolegu Niemecu. Zdaj lahko uživam v zmagi,« pravi Toskanec, ki velja za enega največjih italijanskih upov, zato mora že poslušati očitke, ko mu ne gre. »Slišal sem kar nekaj čenč, ko so govorili, da ne zmorem zmagati, če je dirka dolga blizu 200 kilometrov. Zdaj sem jih malo utišal.«

Eden redkih sprinterjev, ki se jim je uspelo pomešati med hribolazce, ki povečini gledajo skupno razvrstitev (Evans je bil drugi, Uran četrti, Rodriguez šele sedmi, Quintana deseti in Scarponi 12.), je bil nosilec rožnate majice Michael Matthews (Orica) kot šesti. Pričakovati je, da bo podoben scenarij tudi danes v podobnem zaključku na zgodovinski Monte Cassino, znan po bitki leta 1944. »Znova bo klanec in ne računam, da bi bil spredaj. Matthews je zelo dober in mu take trase ležijo. Že na ardenskih klasikah je bil dober. Pričakujem pa, da danes rožnate ne bo več obdržal,« meni Mezgec, ki že ima, tako kot malce tudi Borut Božič, oči uprte v petkovo sedmo etapo s ciljem v Folignu severno od Rima, ko upa na prvo veliko novo priložnost.

Etapno slavje, tokrat Ulissija, je vedno povezano s celo ekipo. Mladi Polanc je bil tisti, ki je do zadnjega kilometra pomagal trojici kapetanov. Lampre v skupnem seštevku stavi na Poljaka Niemeca, tudi že zmagovalca dirke Po Slovenije, in Damiana Cunega. Jan Polanc se kot novinec dobro drži in bi bil lahko med mladimi kolesarji še više (18. mesto). Uspeh se seveda tudi nagradi in pri tem slovenskim kolesarjem kar lepo padajo evri v skupno klubsko vrečo, iz katere bodo po koncu Gira delili na enake dele. Zmagovalec etape (Kittel, Ulissi) prejme 11.010 evrov, tretjeuvrščeni 2750 evrov, osmi (Mezgec v torek) denimo 551 evrov in potem tja do 20. mesta po 276 evrov. Matthews vsak dan za vožnjo rožnate prejme točno tisočaka in pol. Na Giru zraven vodijo še osem kategorij. Med njimi dve ekipni, v obeh so včeraj zmagali kolesarji Lampreja in prejeli skupno 1000 evrov. Zanimivo, da po petih dneh v skupnih razvrstitvah vodita Astana kot »zmagovalna ekipa« (upoštevajo čase treh najboljših vsak dan) in Giant kot »superekipa« (štejejo točke uvrstitev). S tem v podzavesti se kolesarji lažje potolažijo, saj jih že pet dni pere dež.