Zaradi večnamembnosti prostora je nujno, da so pohištveni elementi izbrani z veliko mero dovršenosti. Biti morajo prijetnih barv in elegantnih oblik, poleg estetske pa morajo imeti tudi uporabno vrednost.

Izključno za bivanje ali tudi shranjevanje?

Ko se lotimo opremljanja dnevnega prostora, moramo preračunati, koliko stvari želimo imeti v dnevnem prostoru. Če bo dnevna namenjena izključno bivanjskemu namenu in bodo stvari pospravljene v drugih prostorih, potem se s pohištvom lahko poigramo. Veliko kosov je lahko premičnih in takih, ki lahko spreminjajo svojo namembnost in tako preoblikujejo prostor.

Kadar pa je v stanovanju stiska s prostorom in je treba izrabiti vsak centimeter, je načrtovanje pohištva nujno. Pred načrtovanjem si poskušamo postaviti prioritete – kaj želimo pospraviti v omare, katere stvari potrebujemo vsak dan, kaj želimo skriti in kaj naj ostane vidno ter kakšne so mere. Izdelava pohištva po meri pomeni, da se bo pohištvo prilagodilo meram prostora in potrebam uporabnika. Popolna fleksibilnost in možnost oblikovanja pohištva sta prednosti, ki pohištvo po meri postavljata pred druge elemente, ki jih lahko kupimo v pohištvenih velecentrih.

Obvezno je dobro načrtovanje

Ko so zgoraj naštete prioritete postavljene, se lotimo načrtovanja. Izmerimo prostor in tisto, kar želimo pospraviti. Če imamo veliko knjig, si ogledamo predvsem največje in razmislimo, ali jih lahko zlagamo na kup ali pa želimo, da bi bile zložene v vrsto. Vsekakor naj bo nekaj polic takih, da jih je moč z lahkoto premestiti ali odstraniti.

Ko načrtujemo vgradno opremo, se poskušamo držati izhodišč, ki nam jih ponuja arhitektura prostora – poravnamo robove, ujamemo višine. Miza mora biti morda res visoka približno 75 centimetrov, vendar pa je lahko odlagalna polica tudi na višini okenskega parapeta.

Pogosto je del dnevnega prostora tudi domača pisarna. Ta del naj bo ergonomično oblikovan, pripomočki, ki jih potrebujemo, pa naj bodo na dosegu roke, da bo delo potekalo nemoteno. Na odprtih policah naj bodo knjige, delovne pripomočke in pisarniške registre pa je bolje skriti za priročna vratca, tako da bo prostor vedno lahko pospravljen in da takrat, ko bomo prostor uporabljali za druženje ali počitek, ne bomo mislili na delo.

Televizijski regali naj bodo postavljeni tako, da bo gledanje televizije prijetno. Ob njih naj ne bo preveč motečih dejavnikov. Za udobno in prijetno počutje je bistvena tudi izbira prave sedežne garniture. Nemalokrat je sedežna garnitura osrednji del dnevnega prostora in izbrana mora biti z mislijo, da se bomo na njej tudi spočili.

Razmislite o barvnih kompozicijah

Poseben razmislek je treba nameniti barvnim kompozicijam. Nekateri obožujejo močne barvne kontraste, drugi prisegajo na minimalizem in belo, največ pa je verjetno tistih vmes. Če lahko, opremljamo dnevni prostor postopoma, vanj najprej vnesemo nujne elemente – vgradno pohištvo, sedežno garnituro, manjši televizijski regal in tako naprej, potem pa prostoru postopoma dodajamo svoj pečat. Pobarvamo lahko katero od sten, okrasimo stene s fotografijami, osvežimo prostor s cvetjem, predvsem pa si ga naredimo domačega, prijetnega za bivanje.

Jerneja Videmšek, Akron