Tokratni projekt temelji na izbiri toplih tonov in mehkih tekstur, kar je za spalnico še posebno pomembno. V svojem domu se pogosto odločamo za lesene površine in tople odtenke, ki jih omogočajo lesni dekorji. Pa vendar je pomembno, da se opreme lotimo tako, da bo prostor videti svež in sodoben, prav tako pa moramo paziti, da ne bo odražal le naše osebnosti, temveč bo oprema tudi logično, organsko nadaljevanje celotnega stanovanja. Oprema mora sodelovati z arhitekturo prostora in izrabiti najboljše možnosti, ki jih ta ponuja, dostikrat pa tudi spretno zakriti nerodnosti.

Topla medena barva lesa kot osnova

Za odskočno desko tokratnega projekta smo izbrali toplo medeno barvo lesa. Odtenek je prisoten na tleh, naročniki pa so si ga zaželeli tudi na lesenem delu pohištva. Kadar so v sobi tla zelo specifične barve ali strukture, je zelo pomembno, da barvo oziroma dekor največjih kosov pohištva skrbno izberemo, da se bo harmonično dopolnjeval z obstoječo talno oblogo. Najboljša rešitev ni popolno ujemanje, ampak harmonično ravnovesje dveh odtenkov, ki se dopolnjujeta, hkrati pa s svojimi razlikami v prostoru ustvarita globino in vizualno pestrost. Seveda ni odveč poudariti, da se teh odtenkov ne izbira pod fluorescentnimi sijalkami prodajnih salonov, temveč v samem prostoru in v takih svetlobnih razmerah, v katerih bo prostor živel.

Za posteljo, komodo in vrata vgradne omare je bil izbran isti odtenek lesnega dekorja, ki dobro dopolnjuje obstoječ parket, ta barvna kombinacija pa nam je rabila za izbor končne barvne palete celega prostora. Ker je naročnica želela umirjeno in zadržano spalnico, smo za zidno barvo izbrali odtenek, ki ne tekmuje z lesom in tudi ne ustvarja kontrasta. Namesto tega nežna bež ustvari nevtralno ozadje, ki poudari medene tone lesa, hkrati pa ima v sebi ravno dovolj sivine, da jih prijetno dopolni in s tem ne dovoli, da bi v sobi prevladali.

Kot kontrast steklo in teksture

Kot dobrodošel kontrast lesu smo pri opremi uporabili steklo karamelne barve. Barva stekla je le bolj potenciran odtenek tistega na steni in tako torej rabi kot poudarek kompozicije, tako v barvnem smislu kot tudi s teksturo, saj gladko steklo razprši svetlobo, ob njem pa je toplina lesa še toliko bolj izrazita. Svetli odtenek stekla povzema tudi tekstil v prostoru, s tem pa z barvami naredimo celoten krog po prostoru.

Poleg barv so pri notranji opremi zelo pomembne tudi teksture, a se večina ljudi tega premalo zaveda. Lakiran parket, nežna matirana površina lesenega pohištva in gladko steklo so osnova, ki pa jo je treba omehčati z ustrezno izbiro tekstila. Nagubane zavese, mehke blazine, posteljno pregrinjalo in mehka preproga skupaj učinkujejo harmonično ravno zato, ker uravnotežijo kontraste trdega, mehkega, gladkega in puhastega, s tem pa v prostor kljub zadržani barvni paleti vnesejo globino in dinamiko.

Arhitekturno svetovanje za Akron: Jaro Ješe