Tako kot je pomembno z vrta redno pobirati vse zrelo sadje in zelenjavo, je treba odstraniti tudi vse uvenelo cvetje. Mnogi se morda sprašujejo, zakaj? Če poberete uvelo cvetje, naredite prostor za nove cvetove, kar pomeni, da so lahko naše cvetlične gredice cvetoče veliko dlje. Veliko enoletnic in trajnic bo namreč poganjalo vedno nove cvetove, če jim bomo le odstranili stare. Med njimi so priljubljene poletne cvetlice, kot so cinije, kozmeje in tagetes.

Ko naredijo semena, nehajo cveteti

Zakaj se to dogaja? Cilj vsake cvetlice je, da po cvetenju proizvede seme. Le-to nastaja v njenem cvetu in iz njega požene nova generacija cvetlic. Ko cvetlica naredi seme, pa sklepa, da je svoje delo opravila in preneha cveteti. Če ves čas odstranjujete ovenelo cvetje, bo cvetlica torej ves čas poganjala novo in poskušala zasaditi svoje seme.

Prepričajte se, da cvetje odstranjujete pravilno

Različnim rastlinam uvelo cvetje odstranjujemo drugače. Pri nekaterih ga lahko preprosto odlomimo, drugje moramo uporabiti škarje, vejevje pa moramo obrezati. V vsakem primeru se prepričajte, da niste odstranili samo cvetnih listov, temveč tudi del, ki dejansko razvija seme in je v sredini cveta ali takoj za njim. Če pa želite dobiti seme cvetlic, konec poletja samo nehajte odstranjevati cvetove.