Enoletnice

Enoletnice so rastline, ki svoj rastni cikel, vključno s kalitvijo in proizvodnjo semen, zaključijo v enem letu. Nekatere cvetlice enoletnice v svojem naravnem okolju živijo manj kot leto dni, obstajajo pa tudi zimske in poletne enoletnice. Zimske enoletnice so tiste, ki svoj življenjski cikel začnejo pozno poleti oziroma jeseni, cvetijo pa spomladi, torej so sposobne preživeti zimo. Poletne enoletnice pa so rastline, ki svojo življenjsko pot začnejo spomladi ali poleti, rastno dobo pa zaključijo jeseni ali pozimi.

Dvoletnice

Dvoletnice po navadi rastejo in živijo dve leti. Uspevati začnejo iz semen, prvo sezono oziroma leto pa razvijejo organe za shranjevanje hrane in vegetativno strukturo, medtem ko šele drugo sezono cvetijo, razvijejo plodove in semena. Obstajajo primeri, ko se lahko dvoletnica spremeni v enoletnico, in sicer zaradi neobičajnih vremenskih razmer, kot so suša, huda zima in druge podnebne spremembe.

dvoletnice.JPG

Trajnice

Rastline, ki uspevajo leto za letom imenujemo trajnice, saj so sposobne živeti in proizvajati semena vsako leto posebej in vedno znova. Tudi trajnice lahko razdelimo v več kategorij:  olesenele, zelnate, listopadne, zimzelene, prezimno trdne vrste in občutljive.

Občutljivejše trajnice so tiste rastline, ki ne bodo preživele zime brez vaše pomoči, saj ne marajo nizkih temperatur. V veliko primerih jih zato vrtnarji gojijo kot enoletnice. Prezimne trdne vrste trajnic pa so ravno nasprotje občutljivejšim: nizke zimske temperature namreč preživijo. Zimzelenim trajnicam listje pozimi ne odpade, ampak ostanejo zelene čez vse leto, medtem ko listopadnim, kot že ime pove, v hladnih mesecih listje odpade, a jim spomladi spet zraste. Zelnatim trajnicam čez zimo odmrejo nadzemni deli, vendar rastline zrastejo spet drugo sezono, olesenelim trajnicam pa nadzemni del ostane.

trajnice_vs.jpg

Enoletnice so odlične, če jih uporabite kot polnilo, s katerim na vrt vnesete razgibane teksture in barve. Na vrt posadite tako zimske kot poletne enoletnice. Trajnice pa zasadite na tiste predele vrta, kjer želite imeti posajene rastline čez vse leto, na primer na obrobje vrta.