Zakaj kot primarni vir ogrevanja izbrati prav toplotno črpalko? Predvsem zato, ker je to dolgoročno najcenejši vir ogrevanja. Toplotna črpalka namreč pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje iz okolice (brezplačno), preostalo odpade na električno energijo, ki jo je treba plačati. Poleg tega s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2 (do 60 odstotkov manj), kar bo nam in našim otrokom zagotovilo življenje v čistejšem okolju.

Za boljšo učinkovitost

Pred nakupom toplotne črpalke je treba vedeti, ali imamo talno ali radiatorsko ogrevanje, kateri toplotni vir imamo na voljo in kje bo toplotna črpalka vgrajena.

Pri radiatorskem ogrevanju potrebujemo visokotemperaturne ogrevalne toplotne črpalke, ki zagotavljajo temperature do 65 stopinj Celzija. Okoliški zrak je kot toplotni vir vedno na voljo, če pa želimo doseči večjo učinkovitost, moramo preveriti, ali nam je na voljo zemeljska površina ali celo podtalnica. Če želimo toplotno črpalko vgraditi v samostojno stanovanjsko hišo, navadno ni težav, v večstanovanjskem bloku pa je lahko vgradnja omejena, razen če se toplotna črpalka vgradi za celoten objekt. Pri Termo-tehniki s tem nimajo težav, saj so opremili že marsikateri večstanovanjski objekt.

Stroški ogrevalnega sistema

Poleg stroška toplotne črpalke moramo računati še na stroške drugih potrebnih komponent materialov in inštalacijskih del. Stroški ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zajemajo naslednje elemente:

– toplotna črpalka;

– bojler, zalogovnik (zalogovnik z novimi rešitvami Termo-tehnike pri toplotnih črpalkah zrak/voda do 13 kW moči ni več potreben z vgradnjo hidravličnega modula HM 131, kar poceni investicijo);

– inštalacijski material (ventili, črpalke, cevi, varnostni elementi, regulacija in elektromaterial;

– strojna- in elektroinštalacijska dela;

– dela in material za zagotovitev toplotnega vira: podstavek ali nosilci pri toplotnih črpalkah zrak/voda, izdelava zemeljskega kolektorja ali sonde pri toplotnih črpalkah zemlja/voda, izdelava vrtine pri toplotnih črpalkah voda/voda (tu je potrebno tudi vodno dovoljenje).

Med 7.000 in 11.000 evrov

Skupni stroški ogrevalnih sistemov so odvisni tudi od potrebne moči toplotne črpalke in izbrane izvedbe. Če izberemo kvalitetno in učinkovito toplotno črpalko zrak/voda, ki je optimizirana za delovanje v naših zimskih razmerah (ne t. i. klima izvedbe), se skupni strošek celotnega sistema giblje med 7.000 in 11.000 evri. Ob izbiri ponudnika toplotne črpalke se je priporočljivo odločiti za slovenskega proizvajalca z daljšo tradicijo in kakovostnimi izdelki, s tem pa podpreti tudi slovensko gospodarstvo. Smiselno pa se je odločati tudi med ponudniki, ki ponujajo enostavno regulacijo, oddaljen nadzor in kompletno rešitev upravljanja sistema. Ključ do prihrankov je namreč prav v pametnem upravljanju celotnega sistema. (sč)