V ZDA je katalog za leto 2015 izšel že konec julija, te dni pa ga bodo brezplačno dobili na dom (v hrvaškem jeziku) tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer Ikea v četrtek, 21. avgusta, odpira svoj prvi trgovski center pri Zagrebu. Po napovedih naj bi bile cene v hrvaškem Ikeinem centru (preračunane v kune) enake ali nižje kot v Avstriji in Italiji. Slovenci bomo morali na »svojo« Ikeo še počakati, do takrat pa bomo po nakupih še vedno hodili v avstrijska Celovec in Gradec ter italijanski Vileš.

Ideje za polepšanje domovanja

Ikein katalog je namenjen vsem, ki jim ni vseeno, kakšen je videti njihov bivalni prostor, in ki iščejo zamisli, kako opremiti ali polepšati svoje domovanje. Katalog vsebuje ponudbo pohištva, ki ga zaznamujejo jasne linije, navdihnjene z vsakdanjim življenjem. Ikeini oblikovalci so pomislili na usmeritve, ki jih bo veselo vsako gospodinjstvo. Kuhinja ni nujno le mesto, v katerem kuhamo, temveč lahko z malo ustvarjalne domišljije postane tudi mesto za zabavo in igro otrok. Dnevna soba se lahko spremeni v odličen prostor za igro, ki ne kazi prostora, še tako majhna kopalnica pa postane nadvse uporaben intimni kotiček.

Poudarek na kuhinji in kopalnici

Najnovejši katalog se je osredotočil na spalnico in kopalnico skupaj z rešitvami za pametno shranjevanje in ureditev. Po besedah Ikeinega predstavnika za medije Martyja Marstona so letošnjo osrednjo temo izbrali v konjunkciji z Ikeinimi trgovinami po vsem svetu. »Vedno prisluhnemo našim kupcem in želimo razumeti, kako živijo svoje življenje v domačem okolju, ter kaj je zanje pomembno. Spalnica in kopalnica sta zelo pomembni, vendar včasih prezrti. Ugotovili smo, da potrošniki potrebujejo pomoč, da bodo lahko uživali v bolje opremljenih in urejenih prostorih.«

Več kot 400 novih izdelkov in omejene kolekcije

Vsi tisti, ki v Ikeinem katalogu vsako leto iščejo navdih za svoj dom, bodo v njem našli 429 novih Ikeinih izdelkov, med katerimi so letos prvič majhne kolekcije, ki bodo na prodaj le omejen čas. Tako kot modna industrija želijo kupcem redno ponuditi omejene izdaje različnih dekorativnih in uporabnih izdelkov, s katerimi bodo lahko svojemu domu dodali sijaj, pravijo v Ikei. Prva mini kolekcija bo na voljo že oktobra. Švedska Ikea je pred kratkim izdala tudi poročilo o prestižnih trendih na področju opreme za dom, ki odseva filozofijo podjetja: Če imajo ljudje manj denarja, to ne pomeni, da so njihove sanje manjše!

Nekaj fotografij iz novega kataloga si lahko ogledate v fotogaleriji, digitalni katalog v nemškem jeziku s cenami v evrih pa prelistajte tukaj.