Kakšen učinek želite doseči

Pazljivo postavljena razsvetljava poudarja najlepše elemente vrta. Pomembno je, da razmislite, kdaj in kje jo potrebujete. Ali želite samo uživati v večernem pogledu iz dnevne sobe ali nameravate prirejati zabave za več oseb in vrt intenzivno uporabljati? Ima vaš vrt pravilen tloris ali pa je organske oblike, zaradi česar potrebuje romantično vzdušje? Določite, kakšen občutek želite doseči.

Izberite pravo jakost svetlobe

V preteklosti je bila vrtna razsvetljava urejena po načelu vse ali nič. Vrt je bil bodisi popolnoma razsvetljen bodisi popolnoma v temi. Pri delni razsvetljavi je pomembno, da dreves in grmov ne osvetlimo preveč, ker je zaradi tega drugi del vrta v temi, kar ustvarja negativen učinek. Za svetlobno ravnotežje in ugodno ozračje je najboljša rešitev led-razsvetljava, ki ponuja veliko možnosti postavitve, barve, jakosti in dinamike svetlobe.

Pomešajte toplo in hladno svetlobo

Obstajata dve barvi svetlobe: hladno bela (4200 do 6500 K) in toplo bela (manj kot 3300 K). Halogenske svetilke in navadne sijalke z žarilno nitko oddajajo toplo belo svetlobo, vendar trošijo veliko energije. Varčne in led-sijalke so energijsko dosti bolj učinkovite, na voljo pa so v obeh barvah. Hladna bela svetloba je idealna za osvetlitev rastlin in dreves, topla bela svetloba pa je priporočljiva na terasi in vsepovsod, kjer dlje časa sedite ali se zadržujete.

Kombinirajte stil in občutek za prostor

Dobra razsvetljava ustvarja odlično interakcijo med notranjim in zunanjim prostorom. Vrt je v sodobnem bivanju odprt prostor, ki je nadaljevanje dnevne sobe. Pravilna osvetlitev lahko znatno poveča občutek širine in globine skupnega prostora. Ne pozabite na dinamiko in kontraste, ki ustvarjajo vizualno bogastvo.

Ne pozabite na varnost

Dobro načrtovana zunanja razsvetljava upošteva tudi varnost. Pravilna razsvetljava vrtnih poti zmanjša možnost poškodb v večernih urah. Če imate majhne otroke, razmislite, kje se največkrat gibljejo in zadržujejo ter dodatno osvetlite ta mesta. Kakovostna razsvetljava vrta zahteva podrobnejšo preučitev vseh elementov in skrbno načrtovanje, zato jo je, če tega niste vešči sami, bolje prepustiti strokovnjakom.

Vir: www.interijernet.hr