Ste vedeli, da lahko primerni dodatki za okna znatno znižajo stroške za električno energijo? S premišljeno investicijo v primerne žaluzije za vaše okolje in lokacijo preprečite uhajanje toplote pozimi (kar zniža stroške ogrevanja) in ohranite hlad poleti (kar zniža stroške klimatizacije). S pametnim dizajnom oken lahko tudi zmanjšate potrebo po dnevni razsvetljavi.

Količina svetlobe

Poleg nudenja zasebnosti služijo žaluzije dvema ključnima funkcijama: nadzoru temperature in količine svetlobe v sobi. Morda vam ni všeč, kako svetlo postane v spalnici, ko želite poležati malo dlje. Morda vas moti razsvetljava uličnih svetilk ali mesečine ponoči. Morda pa imate otroka, ki se zbudi s soncem, in si želite, da bi spal malo dlje. Obstajajo zatemnitvene žaluzije, ki lahko zaustavijo večino vidne svetlobe, ki pride v sobo. Senčila lahko tudi razpršijo močno dnevno svetlobo. Zaradi tega vam ni treba popolnoma zapreti dostopa svetlobe in prižgati luči. Zavese in žaluzije prav tako nadzirajo svetlobo, a imajo različne učinke na temperaturo interjerja, zaradi česar je pomembno, da pred nakupom pomislite na tip okna, lokacijo in potrebe.

Nadzor toplote

Z nadzorom svetlobe je povezan tudi nadzor toplote v sobi. Direktna sončna svetloba, ki sije skozi veliko okno, lahko hitro segreje sobo s procesom »solarne toplotne pridobitve«. To je lahko pridobitev na hladen zimski dan. Nasprotno pa drži za poletje, ko želite ohraniti hladen in svež zrak. Pravilna zaščita oken omogoča odbijanje sončnega sevanja poleti in hkrati dopušča vpijanje sončne toplote pozimi. Zavese, senčila, žaluzije in drugi filtri so učinkoviti načini nadziranja sončnih žarkov glede na vpliv okolja na vaš dom.

Izolacija oken

Pozimi je smiselno razmisliti o izolaciji oken. Vsrkavanje sončne toplote pozimi je lahko pridobitev, toda dosti toplote se izgubi zaradi prevodnosti in konvekcije (prepiha). Starejše in tanjše ko je okno, večje so izgube toplote. To predstavlja največji problem ponoči, ko ni sončnega sevanja, ki bi ublažilo izgube. Toplota se izgublja direktno skozi steklo pa tudi skozi odprtine v toplotni izolaciji in ob robovih oken. Dodatki za okna omilijo to težavo, saj dodajo dodaten nivo izolacije. Večina jih doda vsaj nekaj izolacije, najboljši pa so tisti, ki ustvarijo debel zračni prostor med oknom in sabo. Tako so lahko dober izolator debele zavese ali pa roloji s strukturo satja, ki z zrakom v žepih senčila ustavijo prehajanje toplote noter ali ven.

Primerna senčila

Kako torej najdete najprimernejšo rešitev? Najboljši način je, da dobro ocenite svoja okna in trenutne potrebe. Odgovorite na naslednja vprašanja: V katero smer so obrnjena okna? Kakšno vrsto oken imate? So izolirana? Se odpirajo? Kakšna je svetloba zjutraj, opoldne, popoldne, zvečer, poleti, pozimi? Imate visoka ali drugače težko dostopna okna? Potrebujete motorizirana senčila? Želite senčila upravljati z mobilnim telefonom ali tablico? Kakšne težave ali pomisleke imate glede oken? Katera lastnost vam je pomembnejša od drugih (zasebnost, videz, toplota pozimi, hlajenje poleti ...) Kako in kje boste namestili senčila? Potrebujete pomoč certificiranega svetovalca?

Pomen lege doma

Lega doma glede na sonce ima dramatičen vpliv na stroške gretja in hlajenja. Kljub izolaciji in boljšim grelnim in hladilnim sistemom se problema lotite strateško. Pomislite, kako se sonce premika po nebu vsak dan in skozi leto. So nekatera okna bolj izpostavljena soncu kot na druga? Če uživate v jutranji svetlobi, za vzhodno stran hiše ne potrebujete več kot osnovne zavese. Sobe na zahodni strani vsrkavajo večerno svetlobo, ki prihaja pod nizkim kotom. V hladnih obdobjih je to zadnja priložnost za še nekaj sončne toplote, v toplih obdobjih in krajih pa je to mesto treba zakriti z drevesi ali drugimi senčili. Sobe na severni strani domov prejmejo najmanj sončne svetlobe, zato imajo največji potencial izgube toplote skozi okna.

Vir: www.mojprihranek.si