Nekaterim sicer mansarda ne pomeni idealnega bivalnega prostora, saj se bojijo pregrevanja skozi strešna okna poleti ter toplotnih izgub pozimi, vendar je oboje možno odlično uravnavati z namestitvijo ustreznih senčil. Na voljo so tako zunanja kot tudi notranja senčila za strešna okna.

Zunanja senčila

Namen zunanjih senčil je zaščita prostora pred pregrevanjem. Z namestitvijo zunanjih senčil preprečimo segrevanje okenskih stekel na zunanji strani, s čimer se prepreči prenašanje toplote prek stekel v notranjost. Odločamo se lahko med mrežastim senčilom, ki ustavi do 80 odstotkov sončne toplote, in roleto, ki ustavi do 90 odstotkov sončne toplote. Poleg zaščite pred pregrevanjem roleta omogoča tudi popolno zatemnitev prostora, zmanjša toplotne izgube v hladnejših mesecih leta ter zmanjša prehod hrupa iz okolice. To je še posebno priročno ob dežju, saj se hrup dežnih kapelj bistveno zmanjša.

md_279_velux_sencila_1.jpg

Notranja senčila

Notranja senčila imajo različne namene – ustvarjajo ambient, hkrati pa zmanjšajo tudi toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih leta. Žaluzija je namenjena zaščiti pred premočno svetlobo v sončnih dneh. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in reguliramo intenzivnost, je priročna za pisarne in druge delovne prostore. Zaradi svoje neobčutljivosti za vlago je primerna tudi za kopalnice in druge prostore z večjo prisotnostjo vlage. Žaluzija za 10 odstotkov poveča izolativnost oken, spravljena pa je v kaseti, ki je nameščena na zgornjem delu okna.

Notranji rolo je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebno neprijetno v poletnih mesecih. Rolo senčilo, ki je tako kot žaluzija spravljeno v kaseti na zgornjem delu okna, izboljša izolativnost oken za 16 odstotkov in se uporablja v dnevnih prostorih, hodnikih, sobah itn.

a_velux_sencila.jpg

Plise senčilo z nagubano tkanino

Podobne naloge kot notranji rolo ima tudi notranje plise senčilo, ki prav tako omogoča senčenje in preprečuje bleščanje. Posebnost tega senčila je nagubana tkanina, ki ni spravljena v kaseti na zgornji strani okna, ampak se jo lahko premika tako z zgornje kot tudi s spodnje strani. Poleg izvedbe, ki omogoča senčenje, je na voljo tudi plise senčilo, ki omogoča zatemnitev, zaradi svoje sestave v obliki satovja pa zmanjša tudi pregrevanje prostorov v poletnih mesecih ter toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih.

Plise senčilo izboljša izolativnost oken za 21 odstotkov in se uporablja v dnevnih prostorih, hodnikih, sobah itn. Zatemnitveno senčilo (siesta) je namenjeno popolni zatemnitvi prostora. Zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostorov ter izboljša izolativnost stekel za 21 odstotkov. Siesta senčilo je enako kot žaluzija in rolo senčilo spravljeno v kaseti na zgornjem delu okna in se uporablja v spalnicah in otroških sobah.

Vsa senčila so dobavljiva v ročni izvedbi, možna pa je tudi električna, ki njihovo uporabo poenostavi. Električna izvedba je še zlasti priporočljiva, kadar je okno s senčilom vgrajeno izven dosega roke. Če do okna ni speljana električna napeljava, na katero bi lahko priključili električno senčilo, pa je mogoče izbirati tudi med senčili na solarni pogon, ki za delovanje uporabljajo električno energijo, pridobljeno s pomočjo priloženih solarnih celic. Solarna izvedba je na voljo za vsa senčila, razen za notranje plise senčilo.

Domen Pogorevc, udia