Posebno učinkovita zunanja senčila

O mnogih prednostih zunanjih in notranjih senčil smo se pogovarjali z direktorico podjetja Senčila Bled Sandro Bogataj. Poudarila je, da so poleti še posebno učinkovita zunanja senčila, ki prestrežejo velik del sončnih žarkov, še preden sploh dosežejo steklo, ter tako zagotavljajo, da se notranji prostori sploh ne segrevajo. Med zunanjimi senčili Bogatajeva poleti najbolj priporoča žaluzije in roloje, kjer imamo teraso, pa tendo.

Žaluzije hkrati nudijo večji nadzor nad količino svetlobe, ki jo želimo spustiti v prostor, roloji pa zaradi svojih polprosojnih tkanin dopuščajo pogled skozi okno tudi, ko so povsem spuščeni. Prav to žaluzije in roloje tudi ločuje od danes še veliko bolj razširjenih rolet, ki so bolj praktične le, če želimo čez dan popolnoma zatemniti prostor.

 

_4535677347.jpg

Notranja senčila na voljo v kopici barv

Notranja senčila po besedah Sandre Bogataj pred soncem ščitijo veliko slabše, zato niso primerna za najbolj sončne lege; imajo pa zato veliko bolj poudarjeno dekorativno funkcijo. Vsako leto se pojavijo novi trendi, podjetja pa želijo kupce premamiti z novimi idejami. Podjetje Senčila Bled opaža, da so zadnje čase najbolj priljubljena tako imenovana plise notranja senčila, ki so hkrati privlačna in praktična, saj so edina, ki jih je mogoče upravljati od spodaj navzgor. Inovativni načini proizvodnje so omogočili, da njihove tkanine ne bledijo, na voljo pa so v vrsti različnih barv in celo vzorcev. Bogatajeva razlaga, da so letos moderni bolj zemeljski toni in tkanine z več teksture, hkrati pa tudi izredno močne in drzne barve, ki jih je treba izbirati nekoliko bolj previdno.

_60520343.jpg

Najbolj praktični so notranji in zunanji roloji

Trenutno najhitreje napredujejo zunanji in notranji roloji. Na voljo je vse več možnosti daljinskega upravljanja, kar je še posebno pomembno, kadar moramo s senčili opremiti večja ali težje dosegljiva okna. Mehanizmi so čedalje bolj kakovostni; napredovala pa je tudi obdelava tkanin, ki imajo čedalje daljšo življenjsko dobo. Najnovejša inovacija, ki je že na voljo tudi na našem tržišču, pa so roloji, ki imajo dve plasti, ki se ponašata s prosojnimi in neprosojnimi pasovi.  S premikanjem plasti lahko doma enostavno dosežemo popolno zastrtost, delno zastrtost ali pa popolno odprtost. Rolo je torej prevzel še dobre lastnosti žaluzije. 

electric_blinds.jpg

Namestitev ni preveč zapletena

Kot zaključuje Sandra Bogataj, je namestitev notranjih senčil po navadi preprostejša, medtem ko je pri namestitvi zunanjih senčil mnogokrat potrebno več prilagajanja različnim tipom gradnje. Vendar pa je seveda vse mogoče rešiti v sodelovanju z dobrim strokovnjakom.