»Ob otvoritvi hiše smo dejali, da gre za eno najnaprednejših montažnih hiš v Evropi. Nominaciji v izjemni konkurenci iz 16 držav in kar dveh kategorijah potrjujeta, da imamo v Sloveniji znanje in izkušnje za ustvarjanje kakovostnih rešitev na področju gradnje ter upravljanja z domovi. Z možnostjo oddaljenega dostopa lahko aktivno hišo enostavno upravljamo in nadzorujemo kjerkoli in kadarkoli preko interneta, pametnega telefona ali tablice. To prinaša nove možnosti na področju izboljšanja bivalnega ugodja, optimiziranega delovanja, energetske učinkovitosti in varovanja okolja,« je dejal direktor Lumarja Marko Lukić.

Pametne napeljave za najboljše bivalno ugodje

Sistem celovite regulacije, nadzora in upravljanja v Aktivni hiši Lumar je izvedlo podjetje Edicom, ki je član strokovnega združenja CEDIA (Custom Electronic Design & Installation Association) in ima bogate izkušnje s področja avtomatizacije zgradb ter informacijskih in varnostnih tehnologij. Zmagovalce v 15 kategorijah so razglasili na slavnostni podelitvi v londonskem Old Royal Naval College.

Pametne inštalacije vgrajene v Aktivno hišo Lumar pomembno vplivajo na bivalno ugodje in predstavljajo eno ključnih spremenljivk aktivne hiše. »Na eni strani omogočajo enostavno in uporabniku prijazno upravljanje vseh sistemov v hiši, sočasno pa s takšnim sistemom optimiziramo porabo energije tudi v času delovanja. Z enim dotikom je tako mogoče vključiti predvajanje filma, izklopiti razsvetljavo, spustiti žaluzije, vključiti glasbo, ipd. Sistem celovito povezuje in upravlja vse vgrajene sisteme s ciljem optimizacije rabe energije in ustvarjanja prijetnega bivalnega okolja, električno energijo, ki jo bo proizvedla fotovoltaična elektrarna na hiši, pa samodejno usmerja k porabnikom, ki bodo vnaprej pripravljeni na delovanje,« je povedal direktor podjetja Edicom Jožef Kolar.

Učinkovito upravljanje vseh sistemov

Sistem pametnih inštalacij v hiši zajema enostavno upravljanje sistemov ogrevanja in prezračevanja glede na temperaturo, vlago in kakovost zraka v prostoru (samodejno odpiranje oken za potrebe prezračevanja), možnost stalnega nadzora nad porabo električne energije, učinkovito upravljanje senčil glede na vremenske pogoje in želje uporabnika, enostavno upravljanje razsvetljave ter avdio- in videonaprav, povečanje varnosti doma in takojšnje obveščanje o stanju sistemov v hiši.

Nagrade CEDIA podeljuje združenje CEDIA po strogih strokovnih kriterijih združenja. Zanje se je potegovalo več kot 150 rešitev iz 16 držav, ki spadajo v regijo 1 (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Evropa, Afrika, Bližnji vzhod, Skupnost neodvisnih držav, Indija in Pakistan). CEDIA je največje združenje v panogi pametnih inštalacij ter avdio- in videosistemov, v katerega je vključenih več kot 3500 podjetij z vsega sveta, ki proizvajajo, projektirajo in izvajajo celovite storitve na tem področju.