Univerza Princeton v Benetkah v sklopu razstave Arhitekturni elementi predstavlja pregled dvanajstih različnih stenskih in fasadnih sestavov, razvitih v zadnjih stotih letih. »Sodelovanje z univerzo takšnega slovesa predstavlja za naše podjetje nov mejnik. Je izjemno priznanje, saj so med številnimi evropskimi proizvajalci prav v nas našli partnerja, s katerim lahko prikažejo tehnološko dovršeno, inovativno, energetsko učinkovito in okolju prijazno pasivno tehnologijo gradnje prihodnosti,« je dejal direktor podjetja Lumar Marko Lukić.

Dvanajst vzorcev stenskih in fasadnih sestavov

V zadnjih stotih letih smo priča hitri rasti različnih stenskih in fasadnih sestavov, ki imajo vsak svojo zgodbo razvoja, kulturnega konteksta, zgodovine in razloge svojega nastanka. Nekatere rešitve so se pojavile čez noč, druge so plod večletnega razvoja, testiranj in uporabe v praksi. Univerza Princeton je v okviru razstave Arhitekturni elementi naredila pregled dvanajstih vzorcev stenskih in fasadnih sestavov, ki so bili razviti in uspešno uporabljeni v zadnjem stoletju.

Gre za zbirko, kjer s pomočjo različnih materialov in tehnik predstavljajo generične in edinstvene rešitve, ki vsaka na svoj način predstavljajo razumevanje stenskih sestavov, uporabe materialov in njihovih vplivov na okolje. Lumarjeva pasivna stena Lumar Pasiv Eko v sklopu razstave predstavlja sodoben pogled na gradnjo prihodnosti.

Primer dobre prakse sodobne pasivne in ekološke gradnje

»Vse večje zanimanje za pasivno tehnologijo in energetsko učinkovite tehnike gradnje postaja pomemben sodoben trend. V pripravah na razstavo smo na Univerzi Princeton iskali dobre prakse sodobne pasivne in okolju prijazne gradnje. Verjeli smo, da bomo prav v Evropi našli najboljše primere pasivne gradnje prihodnosti. Na podjetje Lumar smo se obrnili, ker smo ga prepoznali kot tehnološko naprednega in strokovnega proizvajalca, ter enega redkih s toliko ključnimi certifikati za gradnjo pasivnih objektov,« je dejal Jeffrey S. Andersson z Univerze Princeton, ki je poskrbel za dizajn in postavitev prostora.

V Lumarju prav tako razpolagajo s širokim naborom odlično izvedenih in izdelanih pasivnih hiš ter konstrukcijskih sistemov. Konstrukcijski sistem Lumar Pasiv Eko je odličen primer kakovostne pasivne gradnje, ki na eleganten in večplasten način prikazuje trend sodobne izoliranosti ovoja stavbe.