Kdor podrobno pozna Louisa van Gaala, zna povedati, kako poseben mož je ta skoraj 63-letni nogometni ekspert. Zaradi uspešnih taktičnih zamisli se ga je prijel vzdevek Louis van Genial, a po drugi strani je Nizozemec znan tudi kot velik samopromotor. Kako visoko mnenje ima o sebi, je postalo dejstvo že na začetku njegove povzpetniške trenerske poti, ko je leta 1991 prevzel vodenje nizozemskega velikana Ajaxa.

»Čestitam vodstvu kluba, da je podpisalo pogodbo z najboljšim trenerjem na svetu,« je zelo samozavestno povedal ob ustoličenju. Z igralci, kot so Edgar Davids, Clarence Seedorf, brata de Boer, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, je van Gaal osvojil tri naslove državnih prvakov. Ajax je igral moderen nogomet, zato je postal tarča številnih večjih klubov. Njegova naslednja postaja je bila Barcelona, kjer je katalonske novinarje že ob prvem snidenju podučil, da je z Ajaxom osvojil več kot Barca v zadnjih stotih letih. Ni dvoma, da je Louis van Gaal izjemno kontroverzna osebnost. Njegovo življenje je kot škatla čokoladnih bombonov, ko nikdar ne veš, kateri košček boš dobil. Anekdot o Nizozemcu je toliko, da bi literarni mojstri lahko pisali o njem dneve in noči. Vpliven novinar Hugo Borst, ki je zase dejal, da je bil več let obseden z van Gaalom, je pred meseci izdal njegovo biografijo, v kateri ga je med drugim opisal kot izrazito narcisoidnega moža.

Pred igralci si je slekel spodnjice

Ko je Louis van Gaal deloval v Münchnu pri Bayernu, so ga pobarali, naj opiše samega sebe. Kot iz topa je začel naštevati osebnostne lastnosti, kot so samozavest, aroganca, dominantnost, poštenost, inovativnost, delavnost... Hugo Borst je bil še nekoliko bolj neposreden: »V družbi van Gaala človek ne more biti nikdar povsem sproščen, a dejstvo je, da z njim ni nikdar dolgčas. Včasih je zelo prijazen in nasmejan, a že v naslednjem trenutku se lahko prelevi v jeznega in arogantnega diktatorja.« Med igralci je večinoma spoštovan, saj je vedno znal vzpostaviti jasno hierarhijo v garderobi. Tekme vodi tako avtoritativno, da ne dopusti prav nikomur, da bi kadar koli podvomil o pravilnosti njegovih odločitev. Ko so Bayernovi nogometaši malce dvigali obrvi nad taktiko (prednjačil je predvsem strelski as Luca Toni, ki ga je van Gaal kazensko posadil na klop), si je Nizozemec pred vsemi slekel spodnjice in hotel plastično ponazoriti, da ga je največ v hlačah. Ko je v Barceloni pred polnim avditorijem nazijal brazilskega mojstra Rivalda, naj nikar ne dela po svoje, je bilo vsem jasno, da na svetu ni nogometaša, ki bi ga Louis van Gaal lahko naučil še kakšne modrosti.

Nizozemčevo filozofijo je osvojilo ogromno mladih nogometašev. Strokovnjaki zanj pravijo, da zna pri nadarjenih igralcih izpiliti njihov talent do skrajnosti. Ker obožuje svoj poklic, je v nogomet zatopljen kot najbolj zagrizeni učenjaki. Vztrajnosti in discipline se je naučil že v otroštvu. V veliki katoliški družini z devetimi brati in sestrami je bil najmlajši. Pri enajstih letih ga je zelo prizadela smrt očeta, na katerega je bil močno navezan. Nova družinska tragedija se mu je pripetila pred dvajsetimi leti, ko je za rakom trebušne slinavke umrla njegova prva žena in mati dveh deklic Fernanda. To je bila zanj velika izguba in izjemna življenjska prelomnica, po kateri je spremenil način razmišljanja in pogled na svet. Religiji je povsem obrnil hrbet in nehal hoditi v cerkev, saj ni želel imeti nič z Bogom, »ki je dopustil takšno trpljenje«. Spremenil je tudi odnos do nogometa in postal še bolj intimen z igralci. »Medsebojno zaupanje med van Gaalom in slačilnico je postalo po smrti njegove žene zagotovo močnejše. Čeprav je trpel, je igralce vedno postavljal v ospredje,« trdi Hugo Borst.

V hipu razprodal Old Trafford

Van Gaal je od nekdaj sanjal, da bi z nizozemsko reprezentanco osvojil naslov svetovnega prvaka. Tulipani so bili v sinoči končanem svetovnem prvenstvu v resni igri za finale, a jim je načrte v nehvaležni seriji enajstmetrovk prekrižala Argentina. Louis van Gaal je bil besen kot ris. Dejal je, da mu tolažilna tekma za tretje mesto nič ne pomeni, a ko je v soboto v velikem slogu s 3:0 premagal gostiteljico Brazilijo, se je na njegovih licih spet narisal nasmeh. Pri srcu mu je bilo toplo, saj se v domovino ne bo vrnil praznih rok, ampak z novim priznanjem. Z bronastim odličjem je tudi sklenil svojo ero v nizozemski reprezentanci. Ta teden se bo posvetil novemu izzivu, ko ga bo kot glavnega trenerja predstavil Manchester United, ki v njem po ponesrečeni epizodi z Davidom Moyesom vidi pravega naslednika Alexa Fergusona. Louis van Gaal pa je očitno že osvojil srca navijačev, ki so v rekordnem času zakupili permanentne vstopnice za vseh 55.000 sedežev na Old Traffordu.