Znana violinistka Vanessa Mae je na olimpijskih igrah februarja letos v Sočiju zastopala Tajsko z očetovim priimkom Vanakorn. Tajci naj bi SK Triglavu plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.

"IO na podlagi zbranih dejstev ugotavlja, da obstaja objektivna odgovornost oseb, ki so sodelovale pri prijavi in izvedbi tekmovanja. Sodelujoče osebe Borut Hrobat, vodja tekmovanja, Vladimir Makuc, glavni sodnik, Matjaž Goltez, časomerilec, in Tugo Marinček," je zapisano v sklepu IO. Omenjene osebe imajo prepoved delovanja pri aktivnostih SZS naslednja štiri leta.

Utemeljen sum prirejanja tekme in časov

Komisija SZS je pregledala okoliščine tekme, pridobila dokumente ter opravila pogovore, o kršitvah pa je Jurij Žurej, direktor SZS, na seji IO na sedežu zveze v Ljubljani govoril več kot pet minut. Komisija SZS, ki je pripravila poročilo, je zapisala, da obstaja utemeljen sum prirejanja izvedbe tekme in prirejanja časov, da je ena tekmovalka lahko izpolnila olimpijsko normo. Žurej pa je zatrdil, da pri vsem tem "ne trdimo, da je za kršitve vedela tekmovalka, za katero naj bi bila tekma pripravljena". Poročilo komisije bodo dobili organi SZS in organi pregona, SZS pa bo o sklepih obvestila Mednarodno smučarsko zvezo (Fis).

Dolg seznam nepravilnosti in čudnih dogodkov

"Na startnem seznamu je bila oseba, ki ni nastopila, dosežena je bila visoka uvrstitev tekmovalke, ki je padla. Datumi tekem na listinah niso ustrezali dejanskemu stanju, tako nepravilno napisan datum pa je bil poslan na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis); 18. in 19. januarja naj bi bila na Krvavcu tajska mladinska tekma, ki ni bila ustrezno prijavljena pri nas. Časi se niso pravilno merili, saj je bila ena izmed tekmovalk druga, čeprav je padla in je sama dejala, da je zaostala več sekund. Četrta je bila tekmovalka, ki je sploh ni bilo na Krvavcu. Tekmovalce naj bi se nagovarjalo, kako naj vozijo. Mnoge drugi dan po vseh nepravilnostih sploh niso prišle na Krvavec. Obstaja sum, da ene tekme časovno dejansko sploh ni bilo mogoče izvesti," je nizal Žurej.

»Zlorabljena je bila blagovna znamka SZS«

"Obstaja utemeljen sum kršenja statuta SZS, njenega etičnega kodeksa, pravil Fis in veljavne slovenske zakonodaje. Zlorabljena je bila blagovna znamka SZS, ki je bila navedena kot soorganizator, čeprav to ni bila in za tekme sploh ni vedela, ker je vse skupaj izpeljal klub. Komisija predlaga, da se sprejmejo ustrezni ukrepi proti članom SZS in tistim, ki so pogodbeno vezane s SZS. V primeru, da je šlo za kršitev zakonodaje, pa, da se preda dokumente tudi ustreznim državnim organom," je dejal Žurej.

Imena vpletenih še niso razkrita

Enzo Smrekar, predsednik SZS, je navedel, da so ga na nedavnem kongresu Fis v Barceloni tudi nekateri delegati pobarali, kako je kaj pri nas s "šovom talentov". "Sprva sploh nisem vedel, o čem govorijo, šele pozneje so mi povedali, na kaj naj bi namigovali," je dejal Smrekar. Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc v Kranjski Gori, je dejal, da tisti, ki so pri tem sodelovali, nimajo več česa iskati v športu. "Žalostno je, da je del teh ljudi v vodstvu alpskega odbora zveze in se postavlja vprašanje kredibilnosti odbora. Na seji IO o imenih zaradi varstva podatkov in zaščite prič javno niso govorili.

Imena kršiteljev in ukrepe so sporočili po koncu dela sestanka, ki je potekal za zaprtimi vrati. Sklepi o prepovedi delovanja imajo posledice tudi za slovensko alpsko smučanje. Zbor panoge za alpsko smučanje je 11. julija za prihajajočo sezono za vodjo panoge za alpsko smučanje imenoval Makuca. S tem je slovensko alpsko smučanje znova ob vodilnega moža stroke, zato bo moral Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora, imenovati novega vodjo.