Smučarski klub Branik je v težkih časih, saj rešuje svoj obstoj, za kar potrebuje veliko sestankov na bankah, ogromno dela, samokritike iz preteklosti in čistke. Ker imajo Štajerci z novim predsednikom Boštjanom Tancerjem ogromno dela sami s seboj, so se med seboj udarili skregani Gorenjci. Razprtije med njimi so v zadnjih mesecih dosegle vrelišče, kakršnega so dosegale v času, ko je kratek čas deloval panožni center Kranj. Pogled na najbolj obetavne slovenske smučarje razkriva, da je kratko delo obrodilo nekaj sadov. Toda pri projektu panožnega centra so se kresala mnenja predvsem gorenjskih klubov, ki so bili najbolj vpeti v zgodbo. Ko je po odstopu predsednika zbora Jureta Koširja v prejšnjem turbulentnem olimpijskem mandatu prišel na njegovo mesto Janez Dekleva, je projekt ukinil, saj so se začele pojavljati rdeče številke. In odtlej so razmere med gorenjskimi klubi zelo vroče, kar se je najbolj videlo v zadnjih mesecih, ko sta se za položaj predsednika zbora bojevala Dušan Gorišek in Bojan Špik.

Primer, kako je na Krvavcu dosegla normo za nastop na olimpijskih igrah Vanessa Vanakorn, bolj znana kot najslavnejša violinistka na svetu Vanessa Mae, ima dvojno ozadje. Globalnega, ki daje Sloveniji pridih države, v kateri je mogoče kupiti vse, in lokalnega, ki se sprašuje, kako so lahko bili v času tekmovanja na položajih nekateri ljudje, ki so predstavniki »nepravih« klubov.

Slišati je, da bo Vanessa Mae burila duhove tudi na današnji seji zbora za alpsko smučanje. Zgodba najbolj slavne udeleženke zimskih olimpijskih iger je zanimiva tudi zaradi Smučarske zveze Slovenije. Brez njenega dovoljenja Smučarska zveza Tajske ne bi mogla izpeljati svojega državnega prvenstva na Krvavcu. Od SZS je dobila dovoljenje, da ga lahko organizira, od samega začetka pa je bilo jasno, da je namen tekme ta, da si Vanessa Mae pribori dovolj točk FIS, s katerimi se bo uvrstila na olimpijske igre. V Sočiju je bila težko predstavljivo celo večja zvezdnica kot Tina Maze, ki je tistega deževnega februarskega dne na Kavkazu na veleslalomu osvojila svojo drugo zlato kolajno. Angležinja je bila pod tajsko zastavo daleč najslabša veleslalomistka, za Tino Maze pa je zaostala skoraj za minuto.

Državno prvenstvo Tajske je na Krvavcu potekalo na papirju tako, kot mora. Pravila FIS namreč dopuščajo, da je bila lahko na startu Ana Mihovilović, ki je športno pot končala že prejšnjo sezone. Dopuščajo tudi, da je tajska zveza določevala kvote tekmovalcev. Tudi z imeni, kot so bili vodja tekmovanja Borut Hrobat, tehnični delegat FIS Fabio de Cassan in sodnik Vlado Makuc, ni nič spornega. Malokdo se je namreč obregnil, da je 55-letni mehiški princ Hubertus von Hohenlohe dosegel normo za nastop v Sočiju v Avstriji, natančneje v Reiteralmu... Če pa so na papirju nesporna imena, s katerimi razpolagamo in so navzoča od samega vrha SZS, v primeru Vanesse Mae res goljufala, naj za večno izginejo tako s slovenskega kot mednarodnega športnega zemljevida in naj se z njimi ukvarjajo organi pregona, kakršnih primerov je na SZS vse več.