Pogajanja med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in mariborsko občino se medtem nadaljujejo. Kot je v današnji izjavi za medije povedal mariborski župan Andrej Fištravec, je v pogajanjih z DUTB za sklenitev najemne pogodbe za infrastrukturo ŠC Pohorje prišlo do napredka. "Ključni napredek je ta, da so pripravljeni dati v naš najem tudi turistično infrastrukturo," je dejal.

V DUTB zadeve zaenkrat ne komentirajo. "Pogajanja še vedno intenzivno potekajo, ko bodo končana, vas bomo z dogovori seznanili," je bil njihov današnji odgovor na poizvedovanje STA.

Po besedah direktorja mariborske mestne uprave Marka Žule so z DUTB v minulih dneh dosegli dogovor glede višine are, ki naj bi jo občina nakazala takoj po sklenitvi predpogodbe o najemu in tako priskrbela del denarja za manjkajoče plače zaposlenih in nujne obratovalne stroške. Medtem ko je občina prejšnji teden v ta namen ponujala 280.000 evrov, zdaj ta vsota znaša 310.000 evrov. Koliko naj bi znašal celoten najem, ni znano.

Še vedno pa ostajata dve odprti točki, to sta predkupna pravica in inštrument zavarovanja, je pojasnil Žula. "Želimo ohraniti enovitost ŠC Pohorje, to pomeni, da se ne razkosa in proda po kosih," je pojasnil.

Nekaj več kot 100 zaposlenih v ŠC Pohorje medtem še vedno čaka na izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače. V petek so napovedali, da bodo danes podali predlog za stečaj podjetja. Obenem so za četrtek napovedali stavko.

"Mislim, da smo tukaj dosegli dogovor, tako da do četrtka bodo počakali, mi pa se bomo ves ta čas pogajali do konca," je zgodaj popoldne povedal Žula. A kasneje se je izkazalo, da je šlo za napako, kar priznavajo tudi na mariborski občini. "Mestna občina Maribor si prizadeva čim prej najti soglasje z DUTB, da bi se agonija delavcev končala in jim ne bi bilo treba razmišljati o natančnem dnevu stavke ali stečaja," so pojasnili.

Eden od zaposlenih v ŠC Pohorje Janko Breznik, ki je bil do oblikovanja stavkovnega odbora konec prejšnjega tedna predstavnik zaposlenih, je za STA pojasnil, da danes ni bil podan predlog za stečaj, a da s tem korakom ne bodo čakali do četrtka. Kdaj bo storjen ta korak, ni znal povedati, predsednik stavkovnega odbora Marko Kundid pa zaradi udeležbe na pogajanjih, ki še trajajo, ni dosegljiv za medije.