Ob tem se lahko vprašamo, ali so zaradi tega moški tudi boljši oblikovalci interjerjev ali pa so morda stvaritve oblikovalk bolj cenjene. Polemike o tem lahko ženemo v nedogled, na koncu pa po navadi vedno pridemo do enakega zaključka: razmišljamo celovito, živimo pa v detajlih! Prav takšna dejstva so dokaz, da je učinkovit le harmoničen in dopolnjujoč odnos med moškim in žensko.

Moški imajo radi udobje in kakovost

Kadar govorimo o stanovanju, ki je všeč moškemu, ki je globalni vizionar, lahko izpostavimo nekaj detajlov. Dizajn je za moške zelo pomemben - všečen mora biti drugim in udoben zanj. Pripadniki močnejšega spola bodo vedno izbrali barvno usklajeno, komfortno in običajno precej drago stanovanje.

Med barvami naj izpostavimo črno, rdečo, temno sivo in temno zeleno, ki so osnovna in v številnih primerih edina barvna paleta, ki jo moški uporabljajo. Razlogi so zelo enostavni: raziskave navajajo, da moški vidijo kar sto tonov manj kot ženske, prav tako pa naj bi bile moškim neprijetne barve, ki po mnenju žensk dajejo interjerju romantičen in ženstven videz.

Stanovanje mora biti za moškega enostavno in udobno. To pomeni, da naj vsebuje udobno sedežno garnituro, fotelje, avdio- in videoopremo, sodobno elektroniko … To je za moške večinoma dovolj, za ženske pa je zgolj podlaga, na osnovi katere začne nastajati dekoracija.

Ženske imajo rade spremembe in dekor

Subtilnost, smisel za lepo in prefinjenost ženskega duha pomenijo nadgradnjo moške osnove in občutek za detajle. Dizajn, značilen za ženske, je predvsem topel, uporaben in načrtovan do zadnjega detajla. Vsak kotiček njenega bivalnega ali delovnega prostora je načrtovan tako, da ga lahko uporabi v vsakem položaju.

Dekorativni elementi, kot so okrasne blazine, zavese, okrasne odeje, luči, slike ali posoda, so vir navdiha vsake ženske. Barvni toni, ki so jim všeč, se gibljejo od rožnatih, oranžnih in modrih do pastelnih. Ženske imajo rade spremembe, zato večina želi pogosteje zamenjati svoj bivalni prostor kot moški. Vlaganje v dobre kose pohištva jim ni tuje, a po navadi bodo namesto enega konkretnega kosa rajši izbrale dva manj udobna, a dekorativno privlačnejša.

Pri opremljanju oziroma prenovi stanovanja je dobro poznati omenjena dejstva. Tako bomo lažje našli kompromis in oblikovali idealni prostor, v katerem bodo lahko živele osebe različnih vizij.

Vir: www.enterijer.ba