Čeprav si lahko pri nas pravi sredozemski vrt omislimo le ob morju, kjer zimske razmere sredozemskim rastlinam omogočajo preživetje na prostem, pa ga lahko tudi v notranjosti oblikujemo v obliki atrijskega vrta ali terase. Seveda moramo pozimi rastline prenesti v rastlinjak ali zimski vrt.

Katere so sredozemske rastline?

Za sredozemski vrt so značilne sredozemske rastline, torej oljka, oleander, tamariska, sivka, žajbelj, rožmarin, timijan, šetraj, afriška marjetka, ciprese in druge. Odločimo se lahko tudi za palme, pri čemer izberemo tiste vrste, ki prenašajo nekoliko nižje temperature. Velik poudarek vsekakor damo zeliščem, ki v vrt prinesejo vonjave, uporabimo pa jih lahko tudi v kuhinji. Zelišča, ki jih je moč gojiti tudi v loncih, so zelo primerna za balkone in terase.

Pravi pečat različnimi materiali

Pravi pečat zimskemu vrtu pa bodo zagotovo dali tudi različni materiali, ki bodo zaokrožili celoto zasaditve. Za sredozemski vrt se najpogosteje uporabljajo kamen, pesek in žgana glina. Iz teh materialov naredimo stopnice, zidove, poti in ograje, če nam prostor to dovoljuje, pa v vrt postavimo še antični kip, morda kakšno amforo.

Vendar previdno, da ne bo vsega skupaj preveč! Skoraj vsaka sredozemska zasaditev ima tudi pergolo. Navadno po njej plezajo vrtnice ali slak, za sredozemski vrt pa je primerna glicinija ali morda trta, ki bo na vaš vrt privabila tudi številne ptiče.