Plast zemlje mora biti vedno prekrita tako, kot je v naravi – lahko z rastlinsko preprogo ali organskimi odpadki, lahko pa uporabimo tudi zelo učinkovite prekrivne koprene.

Bele koprene

Če zemlja ni prekrita, začne poganjati plevel, ki je pravzaprav tudi nekakšna naravna zaščita. Zastiranje je zato zelo pomembno. Zanj lahko uporabljamo naravne zastirke, še bolj učinkovita in tudi do narave bolj prijazna pa je uporaba pokrivnih kopren, ki jih že na daleč prepoznamo po beli barvi. Z njimi preprosto prekrijemo zemljo, semena so tako bolj na toplem in zaščitena pred hladom, rastline pa pozneje počasi dvigujejo kopreno in rastejo pod njo. Temeljna prednost kopren je, da jih varujejo in ustvarjajo ugodno mikroklimo, hkrati pa prepuščajo toploto sonca in deževnico. Izdelane so iz polipropilena in so razgradljive, razlikujemo pa med koprenami za spomladansko prekrivanje, pri katerih je bolj poudarjena zaščita pred mrazom, ter poletnimi koprenami, ki so namenjene predvsem zaščiti pred vročino. Poznamo še tretje, črnobele koprene za jagode, kumare in druge rastline.

Naravna zastirka

Naravne zastirke so lahko pokošena trava, vrtni plevel, koprive, paradižnikovi listi, listje, polzreli kompost, leseni sekanci ali oblanci, celo papir in lepenka ter drugo. Na primer slama. Ta je učinkovito odganja polže (za zaščito solate, jagod itn.), a je z njo in tudi drugimi naravnimi zastirkami veliko dela. Prekrivanje s koprenami pa je relativno hitro in hkrati tudi najbolj učinkovito.

Prekrivne koprene so še posebno pomembne pri setvi, ki je v biovrtnarjenju tako rekoč edina faza, v kateri tla povsem izpostavimo soncu. Tudi pri sajenju vrtnin, pa naj gre za spomladansko ali poletno, je nujna uporaba pokrivne koprene. Ta je zelo učinkovita, tako da jo je priporočljivo uporabiti tudi ob sejanju trave, čeprav se ji se v tem primeru marsikdo ogiba, saj gre za prekrivanje prevelikih površin. Koprena je učinkovita zaščita tudi pred pticami, zato je njena uporaba smiselna vsaj pri različnih obnovitvenih sejanjih manjših predelov.

Pozna setev

Bistvena lastnost kakovostne pokrivne koprene je, da ne prepušča le svetlobe, ampak tudi kisik in vodo. Koprena se uporablja spomladi za zaščito pred mrazom, poleti za zaščito pred vročino in soncem, zelo zanimiva pa je tudi njena uporaba za pozno setev. Številni so prepričani, da je to možno le v rastlinjakih, kar pa ne drži. Kako to narediti, v svoji knjigi Zeleni kvadrat opisuje Kornelija Benyovsky Šoštarić, znana tudi iz hrvaške televizijske serije Vrtnarka. Seme poznojesenske blitve posejemo v brazde, okoli njih in nanje pa po vsej dolžini položimo slamo, ki jo prekrijemo s kopreno. Tako se ustvari toplotno zaščita tudi s strani.

Kopreno lahko uporabljamo tudi za direktno prekrivanje, z njo lahko delamo tunele ... vse je prepuščeno domišljiji. Ali veste zakaj so nad njo navdušeni moški? Zaradi čebule. S kopreno namreč lahko mlado čebulo učinkovito zaščitimo pred nadležno čebulno muho, da tega, da bo čebula prej zrasla, niti ne omenjam.

Opremite se torej z vrtnim orodjem, za manjša dela so zelo prikladni seti malega vrtnega orodja, pokrivno kopreno, ki jo v Sloveniji izdeluje Tosama, pa boste v trgovinah našli pod blagovno znamko Vrteks. Letni, zimski in Vrteks za jagode. Vrt vas pričakuje ...

Marija Draksler