Proizvodnja motornih žag Makita poteka v nemškem Hamburgu, kjer smo spoznali njihovo zgodbo in koncept razvoja ter videli, kako je v vse to vključeno znanje nemškega proizvajalca Dolmar. Japonska Makita je namreč leta 1991 pod svoje okrilje vzela nemški Dolmar, ki je v svetu motornih žag nekakšen nosilec začetkov, pionir. Leta 1927 je izdelal prvo motorno žago na svetu, več kot petdeset kilogramov težak model na treh nogah. Upravljala sta ga dva delavca in je na sodobne žage spominjal le po vrteči se verigi. Delo je bilo naporno in zamudno, saj žage ni bilo možno obrniti. Za razžagovanje padlega drevja je bilo treba po podiranju prestaviti pogonski sistem in meč, še vedno pa je morala biti postavljena na nogah. Že tri leta pozneje so naredili velik preskok, saj so začeli izdelovati bistveno lažje mobilne modele. Te žage so sicer še vedno zahtevale dva delavca, a so omogočale malce bolj okretno delo. Do žag, ki jih poznamo danes in ki stremijo k manj napornemu in bolj učinkovitemu in predvsem varnemu delu, pa je bilo potrebnih še kar nekaj desetletij razvoja.

Konkurenčni največjim imenom

Sodobne žage Makita, ki prihajajo iz Dolmarjeve tovarne so izdelane z največjo natančnostjo ter iz najboljših materialov. Združitev nemškega in japonskega znanja je naredila svoje in žage Makita (ki se danes razen po barvi ohišja ne razlikujejo od žag Dolmar) postajajo konkurenčne tudi največjim imenom na trgu. Ne prepričajo zgolj z nižjo ceno, temveč so tudi po tehničnih značilnostih v prednosti pred nekaterimi primerljivimi konkurenčnimi modeli. Odlika motornih žag Makita so predvsem nizke vibracije glede na moč motorja in uporaba trpežnih materialov. Magnezijeva ohišja lahko tako zasledimo že pri modelih srednjega razreda.

Pozorni na izkušnje uporabnikov

Podobno kot za druge naprave Makita je tudi za motorne žage značilno stalno posodabljanje ob upoštevanju izkušenj s terena. Med našim obiskom tovarne so nemške inženirje zanimali konkretni problemi, ki se pojavljajo pri uporabi, in naše mnenje glede možnosti za izboljšave. Podobno izkušnjo smo imeli tudi s slovenskim zastopnikom, saj po preizkusih pogosto pokažejo iskreno zanimanje za naše pripombe in izkušnje. S takšnim pretokom informacij med tistimi, ki skrbijo za razvoj motornih žag, in drugimi, ki z njimi na terenu preživijo največ časa, se zagotavlja napredek, ki je v skladu z realnimi potrebami. Posodobitve so tako smiselne in dejansko namenjene uporabniku, kar je verjetno eden izmed ključnih razlogov, da so motorne žage Makita iz leta v leto bolj priljubljene tudi med najbolj zahtevnimi uporabniki.