Na travniku sta nas čakali dvotaktni kosi z enakim 0,93-kilovatnim motorjem ter motorna kosa EM2651 s približno enako močnim štiritaktnim motorjem. V gostem robidovju, ki je preraščalo rob gozda, smo najprej preizkusili Makito EM2651LH. Zaradi sistema za podmazovanje v štiritaktnem motorju je z njo možno dolgotrajnejše delo ne glede na položaj motorja, le pri shranjevanju moramo biti pozorni, da je postavljena vodoravno ali s kosilno glavo navzgor. Zagon 0,77 -kilovatnega motorja je olajšan zaradi vgrajene vzmeti in tudi hladen motor je možno zagnati že z zmernim potegom.

Majhna poraba in manj vzdrževanja

V gostem robidovju se je štiritaktna kosa izkazala in z relativno hitrimi gibi smo brez prekinitev pokosili precej veliko območje, za kar je zaslužna majhna poraba štiritaktnega motorja. A poraba ni vse, pri štiritaktnih motorjih je potrebnega tudi manj vzdrževanja, zaradi česar so stroški nižji v primerjavi s tistimi, ki nastanejo pri vzdrževanju dvotaktnega motorja istega razreda. Med delom se je zastavilo vprašanje izbire primerne nitke glede na teren. Serijsko priložena nitka je primerna za košnjo sveže trave, ki pri večini uporabnikov še vedno pomeni večji del košene površine. Motorne kose se pač uporabljajo kot podpora vrtnim kosilnicam za košnjo na bolj razgibanem terenu, kjer delo s kosilnicami ni niti praktično niti varno. Na trpežnejšem rastju je poraba takšne nitke precejšnja, zato je bolj smotrno uporabiti namenski večkotni laks z žičnato sredico ali pa za delo na takem terenu uporabiti motorno koso s kovinskim rezilom.

Nad podrast s kovinskim nožem

Kosa z oznako EM2600U je serijsko opremljena z rezilno glavo z najlonsko nitko ter štirikrakim kovinskim rezilom in pripadajočimi ščitniki. Z značilnim dvojnim ročajem je nadzor nad košnjo še boljši, kar nas je še posebno prepričalo zaradi uporabe kovinskega rezila. Z dvojnim ročajem se gibljemo bolj enakomerno, pa tudi če z rezilom udarimo v debelejšo vejo ali celo kamen, s široko prijemom lažje umirimo motorno koso. Dvojni ročaj je sicer odličen tudi za košnjo sveže trave, saj je sploh na večjih površinah s svežo travo tako gibanje najbolj učinkovito. Okrogli ročaj je bolj prikladen na zaraščenih strmih mejah in bregovih, kjer bi bila zmagovalna kombinacija Makitina nahrbtna motorna kosa z okroglim ročajem.

Prednost okroglega ročaja na strmini

Najbližja sorodnica Makite EM2600U je identičen model z okroglim ročajem. Preizkusili smo jo na strmi meji z gosto svežo travo. Potrdila se je opisana prednost okroglega ročaja na strmini, pa tudi primernost priložene nitke za delo na travnatih površinah. 0,93-kilovaten motor je dovolj zmogljiv tudi za resnejše delo, hkrati pa dovolj lahek, da gibanje kosca ni ovirano. Pri vseh strojih za delo v okolici doma je najbolj pomembno pravo razmerje med različnimi dejavniki, pri motornih kosah pa pride to še bolj do izraza. S premočno in pretežko koso je delo utrudljivo, s prešibko neučinkovito, izbrati pa moramo še primerno debelo nitko in obliko ročaja. Preizkušene Makitine motorne kose so v zlati sredini – na voljo so po dostopnih cenah, zaradi nezahtevnega vzdrževanja in kakovostne izdelave pa so tudi prijazne do uporabnika. Manjka le še kosec, ki zna izrabiti njihove zmogljivosti in iz njih tudi na zahtevni površini iztisne največ.